Pěvecký sbor KOS slaví desáté narozeniny

Vydáním svého nového dvojalba slaví v těchto dnech smíšený pěvecký sbor KOS, jehož zřizovatelem je pedagogická škola Litomyšl, deset let své činnosti.



Zuzana Fruniová, úterý 15. listopadu 2011
Magazín > Sborový život

ilustrační foto: Pěvecký sbor KOS ve Švýcarsku

Od prvního vystoupení na schodech školy, natáčení prvního CD, první zahraniční cesty až k účasti na mezinárodním festivalu, vystoupení na prestižní Smetanově Litomyšli, letu do Kanady a pátému CD prošly sborem stovky zpěváků. „Všichni na léta v KOSu rádi vzpomínáme. Neopomíjíme ovšem ani léta předchozí, kdy sbor fungoval jako dívčí,“ komentuje výročí sbormistr Milan Motl.

Letitá tradice

Na pedagogické škole existoval sbor již od padesátých let a vždy patřil mezi kvalitní pěvecká sdružení v regionu. V tomto měsíci si ale připomeneme desáté výročí sboru smíšeného. Na počátky letošního oslavence zavzpomínala i hudební odbornice z uměleckého institutu v holandském Groningenu a německém Emdenu Nanny ter Wiel. „V počátcích éry smíšeného sboru nebyl repertoár příliš náročný, ale zvuk byl překvapující a čistý. Hlasy velmi slibné, směřující k tomu nejlepšímu. Když si uvědomíme, že členové takového školního sboru se často mění, byly to velmi dobré výkony,“ uvedla Nanny ter Wiel.

K současné úrovni pak nešetří chválou. „Nyní je KOS vyspělým sborem s nádherným zvukem, velmi náročným repertoárem a členy, kteří jsou dychtiví se učit. Když dnes posloucháte KOS, vnímáte tvůrčí nápaditost, muzikálnost, nadšení, obrovskou energii a radost. Za to sbor vděčí svému sbormistrovi Milanu Motlovi. Nejenže je velmi dobrým hudebním odborníkem, ale také neobyčejně schopnou a především inspirativní osobností. Má vřelý vztah ke členům svého sboru a oni mají rádi jeho. Toto vzájemné porozumění vyzařuje z každého jejich vystoupení. Je to sborový zpěv té nejvyšší úrovně,“ dodala.

Bez podpory zřizovatele, tedy vedení pedagogické školy, kde mají KOSáci své domovské právo, svoji „ptačí budku“, by však nebyl možný nejenom profesní růst zpěváků, ale ani jejich bohatá koncertní činnost jak v tuzemsku, tak i na zahraničních pódiích. Dobré zázemí je předpokladem pro kvalitní výsledky. Toho se jim ze strany ředitele školy Stanislava Leníčka a předsedkyně správní rady Nadačního fondu pedagogické školy Olgy Kusé dostává v míře vrchovaté. Že se nejedná v současné nelehké ekonomické situaci o samozřejmost, jsou si vědomi jak samotní zpěváci, tak i sbormistr Milan Motl. Velkou oporu však nachází KOS rovněž u představitelů města Litomyšl.

Deset let – je to málo, či hodně? Ve vztahu k pěveckému sdružení KOS by se slušelo říci, že příliš málo času na to, jakých úspěchů již sbor dosáhl.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)