31. WORLD CHORAL DAY - blíží se Světový den pěveckých sborů

Pěvecké sbory oslaví společně svůj den

Druhou prosincovou neděli se sbory pravidelně scházejí, aby prezentovaly to, co umí nejlépe: Zpěv! Využívají svůj dar hudby k vyzdvižení hodnot solidarity, míru a porozumění. Připojte se k naší akci a 12. prosince zazpívejte s dalšími mnoha tisíci účastníky z 50 zemí světa.



IFCM, pondělí 29. listopadu 2021
Magazín > Sborový život

WCHD 2021

IFCM / worldchoralday.org

HISTORIE AKCE

Světový den sborů inicioval renomovaný skladatel a dirigent z Venezuely Alberto Grau . Narodil se narodil v roce 1937. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších současných sborových skladatelů a dirigentů novodobé historie. Působil jako viceprezident Mezinárodní federace sborové hudby (IFCM). V roce 1990 uspořádala IFCM své valné shromáždění v Helsinkách, na kterém byl navržen a oficiálně schválen Světový den sborů.

Od roku 1990, kdy byla tradice založena se do oslav Světového dne pěveckých sborů zapojilo několik tisíc sborů po celém světě. Akce se koná vždy druhou

MYŠLENKY SVĚTOVÉHO DNE SBORŮ

„Svět prochází těžkou a nepřetržitou sebezničující krizí. Neexistují žádné relevantní důvody, které by tyto kroky mohly ospravedlnit. Většina lidské rasy chce žít v míru a důstojně. Je čas ukázat, se stále větší a větší silou, že naše sborová rodina přispívá prostřednictvím hudby k bourání umělých bariér, které jsou produktem politiky, různých ideologií, náboženských rozdílů a rasové nenávisti, a které nyní oddělují lidské bytosti. Musíme být schopni ukázat, že HUDBA, božské umění, je víc než pouhé hledání formální dokonalosti a interpretační krásy. Hudba by měla sloužit k posílení hodnot solidarity, míru a porozumění. Nemůžeme být jen sami pro sebe, musíme vynaložit veškeré možné úsilí, abychom se navzájem slyšeli a nechali hudbu, aby za nás rozšířila naše poselství do celého světa.“

Jak se zúčastnit Světového dne sborů 2021?

Zaregistrujte svůj záměr, dle níže nabízených možností na stránce akce:

1. Živý tradiční koncert

Pokud je možné ve vaší zemi pořádat tradiční koncerty, zaregistrujte svou plánovanou akci vyplněním registrace níže a připojte se k nám.

2. Živý virtuální koncert

Pokud ve vaší zemi není možné pořádat živé tradiční koncerty, stále je možné se připojit ke Světovému dni sborů buď plně nahraným, nebo částečně nahraným koncertem, na kterém je přečtena proklamace WCD. Můžete dokonce zvážit formát živého vysílání. (tj. představení bez publika, zaznamenané v prázdné koncertní síni nebo zkušebně.)

3. Video virtuálního sboru

Pokud není možné se fyzicky sejít a společně si zazpívat, můžete vytvořit virtuální sborové video, do kterého bude přidáno logo Světového dne sborů a přečteno nebo vloženo naše prohlášení.

4. Video z předchozího vystoupení Světového dne sborů 2021 se můžete zúčastnit zasláním nahrávky z předchozího vystoupení (natočeno od 1. ledna 2020). Abyste se mohli zúčastnit s dříve nahraným videem, budete muset video upravit a vložit do něj logo a prohlášení ke Světovému dni sborů.

5. Individuální přečtení prohlášení WCD

Jednotlivci, kteří se chtějí zúčastnit letošních oslav, se mohou nahrát na video při recitaci prohlášení o Světovém dni sborů ve svém vlastním jazyce!

Abyste se mohli zúčastnit s dříve nahraným videem, budete muset video upravit a vložit logo Světového dne sborů.

V každém případě nezapomeňte zaregistrovat svou událost a/nebo svůj plán na stránkách světového dne sborů:

Cantando – oficiální píseň pro Světový den sborů!

Alberto Grau, iniciátor oslav WCD, složil velmi radostnou píseň, která se bude zpívat během všech zúčastněných koncertů. Rádi bychom vás pozvali a povzbudili, abyste si stáhli noty a mp3 nahrávku tohoto nádherného díla a zazpívali si je společně na vaší sborové akci. Skladbu si můžete stáhnout zde:

Prohlášení ke Světovému dni pěveckých sborů

Zpívejte, sbory světa!

Ať vaše hlasy vytrysknou jako prameny tam, kde hoří oheň.

Ať vaše hlasy rozkvetou jako růže tam, kde zuří válka.

Vyorejte brázdy a zasijte lásku, aby vzešla úroda naděje.

Vyzpívejte svobodu, kde vládne tyranie, vyzpívejte rovnost,

kde panuje bída, vyzpívejte lásku, kde řádí nenávist.

Ať se svět dá vaším zpěvem vést, aby mír vystřídal války,

aby člověk střežil Zemi, aby padly hráze národů a barev pleti, aby si lidé byli skutečnými bratry a sestrami, ať celou planetou jako zvony znějí vaše tóny.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)