Spolek Fenix zítra uvede opus Františka Brixiho

Coronae brixianae, zapomenutý opus českého skladatele Františka Brixiho se 8. listopadu v kostele Karla Velikého v Praze na Karlově dočká nového provedení.



-cs-, pátek 7. října 2011
Magazín > Sborový život

Spolek Fénix

V sobotu 8. října v 16 hodin v kostele Karla Velikého v Praze na Karlově uvedena novodobá premiéra cyklu mariánských motet Koruna dvanácti hvězd Blahoslavenné Panny Marie (Corona stellarum duodecim Beatae Mariae Virginis). Dílo, které se ve své době těšilo velké oblibě se opět vrací na hudební scénu. Jedná se o dvanáct motet, komponovaných na text hymnu Corona stellarum duodecim Beatae Mariae Virginis z 12. století, jehož autorem je benediktinský mnich Bernard z Cluny. Hymnus vychází z biblického Janova zjevení, kdy světec Pannu Marii spatřil oděnu sluncem s dvanácti hvězdami kolem hlavy, s měsícem pod nohama, jak drtí starého draka. Brixi jej zhudebnil, v tehdy populární hudební formě motetu da capo. Vzhledem k básnické předloze jde o dílo neliturgické, vznikalo postupně a bylo zřejmě určeno některé z Loret na našem území, zde pak bylo prováděno v rámci speciálních mariánských pobožností. Skladby se však staly natolik populární, že byly později opatřeny liturgickými texty a našly tak větší praktické uplatnění při katolických bohoslužbách.

Chystané karlovské provedení se snaží co nejvíce přiblížit dobové hudebně-interpretační praxi. Spolek Fenix si proto přizval hudebníky hrající na dobové nástroje. Kromě již zmíněného pěveckého sboru Fenix (umělecká vedoucí Anna Kubů) se publiku představí následující interpreti: Magdalena Malá a Blanka Karnetová - barokní housle, Petr Malíšek - barokní violoncelo, Vít Aschenbrenner - spinet, Petr Mašlaň - barokní pozitiv. Sólových zpěvních partů se ujmou Ludmila Nová a Blanka Bezdíčková - soprán, Lucie Valentová - alt, provedení řídí Roman Michálek.

Brixiho hudbu na koncertě doplní mluveným slovem Generální delegát Řádu karmelitánů v ČR P. Cyril Vojtěch Kodet. Další informace o interpretech a skladbě najdete na: http://brixi-coronastellarumduodecim.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)