Jarní koncert Ostravského dětského sboru

Každoročně pořádá Ostravský dětský sbor svůj tradiční jarní koncert. Ten letošní se konal v neděli 18. dubna 2010 ve Společenském sále Domu kultury města Ostravy.



Pavel Režný, středa 2. června 2010
Magazín > Sborový život

Ostravský dětský sbor

Tradičně se na něm posluchačům, z nichž velkou část tvořili rodiče a rodinní příslušníci, představily všechny oddělení ODS. Program zahájili ti nejmenší – Skřivánci. Nejmladší přípravný sbor, který navštěvují děti předškolního věku (5-6 let), zazpíval pod vedením Markéty Korpasové své rozpustilé písničky s atraktivním doprovodem instrumentální skupiny v aranžmá Petra Vitáska. Bylo to jejich první velké koncertní vystoupení.

Pak nastoupila další přípravná oddělení – Slavíci (Eva Polášková) a Kosi (Milan Chromík) nejprve každé samostatně a posléze i společně předvedli zpěváci, že už z pěvecké abecedy něco umí, i když stále ještě mají co zlepšovat.

Před vystoupením hlavního sboru si mohli ještě návštěvníci koncertu vyslechnout program Komorního sboru (Milan Chromík), který vznikl jako sborová platforma pro „absolventy ODS“, kteří už překročili věk obvyklý pro členy dětského sboru. Komorní sbor zazpíval některé skladby, kterými se bude prezentovat v červnu tohoto roku na mezinárodním festivalu Svátky písní v Olomouci.

Pak už předstoupil hlavní sbor. Pod vedením svého sbormistra a uměleckého vedoucího Milana Chromíka přednesl velkou část programu tvořenou repertoárem určeným pro soutěžní vystoupení na 58. ročníku letošního mezinárodního sborového festivalu v belgickém Neerpeltu (European Music Festival for Young People). Posluchači slyšeli technicky precizní sborový projev, který snese ta nejpřísnější kritéria. V obnovené premiéře také zaznělo pásmo slezských říkadel z Plesné Zlata brana, po němž publikum sbor i autora, Rudolfa Bernatíka, který byl přítomen, odměnilo bouřlivým potleskem. Osvědčené sborové tituly Vynášení smrti z Říkadel Bohuslava Martinů, Goldmanova úprava izraelské lidové Hava nageela a Raichlova úprava Tancuj, tancuj pak vytvořily vygradované finále tohoto vydařeného sborového koncertu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)