...jako pohlazení

Za okny nevlídné sychrané počasí podzimního říjnového víkendu, kdy by se každý člověk spíše zavrtal pod deku s pěknou knihou či si pustil film na domácím videu, a přesto se našla více jak stovka lidí, kteří se vydali v sobotu 17. října 2009 do opavského Minoritu, aby se potěšili poslechem živého zpěvu při koncertu Pěveckého sdružení slezských učitelek a jeho hostů.



Irena Hromadová, čtvrtek 5. listopadu 2009
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení slezských učitelek Opava uspořádalo s přispěním Magistrátu Statutárního města Opava v sále Minoritského kláštera koncert, na který opět pozvalo své milé hosty. Stává se již téměř tradicí, že ženský pěvecký přednes PSSU, přijíždí obzvláštnit svými hlasy přátelé ze slovinského města Kograd – mužský pěvecký sbor Dravograjsi oktet Kograd Igem. Tento slovinský soubor koncertuje po celém světě, ale nikdy neodmítne pozvání představit se znovu a znovu opavskému publiku, protože se v našem městě cítí téměř jako doma. Nově se tentokrát připojili malí sólisté z dětského pěveckého souboru „Koťata“, který působí při ZŠ Havlíčkova pro nevidomé a slabozraké děti v Opavě. Děti svým vystoupením chytajícím za srdce oslavily 15. výročí od založení svého sboru, který po celou dobu existence zpívá pod vedení paní učitelky Evy Melicharové.

První část koncertu v podání PSSU pod taktovkou Vladimíry Vašinkové navodila velmi příjemnou až domácí atmosféru. Jako teplé pohlazení v sychravém podzimu pak pociťovali posluchači tóny a melodii slovinských lidových písní při vystoupení mužského oktetu a zcela se rozehřáli ve chvílích, kdy vytáhli ze svého repertoáru písně ze slunné Dalmácie doprovázené hrou na balalajku. V tu chvíli se posluchač jako by ocitl na břehu Jaderského moře zbarveného zapadajícím sluncem. Naopak vystoupení dětských hostů svou bezprostředností dojalo ženskou část obecenstva až k slzám a při písních v podání nejmenšího sólisty Lukáše Trana běhal všem přítomným až mráz po zádech.

V závěru, kdy se hlasy všech dospělých i dětí spojily do jednoho chóru, nastalo mezi všemi krásné uvolnění od všedních dennodenních starostí. Spokojené a usměvavé tváře návštěvníků byly odměnou všem účinkujícím za skvěle předvedené vystoupení.

Současně se koncert stal pro opavské posluchače hudební pozvánkou na již tradiční vystoupení PSSU, které se uskuteční v předvánočním čase počátkem prosince.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)