Co nového na letošním 9. ročníku Foerstrových Osenic

Již v prosinci 2008 reagovaly mnohé sbory na výzvu organizátorů a své dramaturgické plány přizpůsobily požadavkům festivalu. Skladby, které byly vybrány organizátory jako povinné na letošním festivalu, byly přijaty se souhlasem a žádný sbor se těmto skladbám nebránil.



František Zumr, středa 18. března 2009
Magazín > Sborový život

Ba naopak. Sbormistři některých smíšených sborů navrhovali provedení i náročnějších Foerstrových skladeb. A tak budou v programu přehlídky a koncertů provedeny dvě varianty společného provedení. Všechny dosud přihlášené sbory zařadily i další Foerstrovy sborové skladby do svých programů.

Včas byly podány i přihlášky na festival, jen některé sbory ještě nepochopily, že dobrovolná kázeň ve všech směrech je základem tohoto festivalu, který nemá žádné placené funkcionáře a veškeré administrativní práce jsou vykonávány dobrovolníky, rovněž členy pěveckých sborů.

Všichni účastníci chtějí být včas a úplně informováni. Věřím, že i letos se nám vše s vaší pomocí podaří zorganizovat.

Letošní festival je zařazen mezi doprovodné akce festivalu Pražské jaro 2009. Byl proto přesunut z června na poslední pátek a sobotu v květnu. Podle přijatých přihlášek to bude festival velkých sborů, především smíšených. Můžeme se těšit na provedení Lesní studánky v podání DPS Rolnička Praha, Písničky v podání Pěveckého sdružení pražských učitelek a ŽPS Vlasta Dobruška, Rodné brázdy v šíř i dál v provedení SPS Smetana Hradec králové, Vysokoškolského uměleckého souboru UK Praha a Pražského smíšeného sboru. Mší ke cti nejsvatější Trojice, op. 170 v podání chrámového sboru Salvátor Chrudim při slavnostní mši v osenickém kostele bude vlastně v Osenicích festival zahájen. Zatím již nic nebrání tomu, aby se sbory systematicky na tento svátek sborového zpěvu připravovaly.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)