Pražský VUS slaví šedesátiny

V pátek 30. května se ve starobylé aule pražského Karolina uskutečnil slavnostní večer, na němž náš nejstarší akademický sbor, Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy, představil svou novou desku. Pravý vrchol této sezóny však mladé zpěváky čeká teprve 13. června od 19:30 v pražském Rudolfinu.



Jakub Zicha, čtvrtek 5. června 2008
Magazín > Sborový život

Vedení VUS UK spolu s patrony nového CD.

Nové CD Vysokoškolského souboru UK nese název "PÍSEŇ ČESKÁ" a již podle tohoto názvu lze snadno identifikovat jeho dramaturgii, jež se sestává v první části ze skladeb českých autorů 19. a 20. století, jímž byla inspirací lidová poezie, druhou část pak tvoří samotné úpravy lidových písní z Čech, Moravy i Slovenska. Najdete zde díla A. Dvořáka (Moravské dvojzpěvy ve verzi pro smíšený sbor a instrumentální soubor), J. B. Foerstera (Česká píseň), B. Martinů (Pět českých madrigalů), P. Ebena (Starodávné čarování milému), L. Fišera (Róže) či A. Tučapského (Moravská krajina - premiérová nahrávka skladby, jež byla napsána přímo pro VUS UK a tuto desku). Mezi upravovateli lidových písní pak nechybí známá jména jako M. Raichl, Z. Lukáš či M. Hroněk. Několik úprav také pochází přímo z pera uměleckého vedoucího VUS UK Jakuba Zichy. Na slavnostním večeru převzali záštitu nad novou deskou VUS UK bývalý rektor Univerzity Karlovy, dnes vládní zmocněnec pro vědu a výzkum, Prof. Ing. Ivan Wilhelm a hudební skladatel Prof. PhDr. Antonín Tučapský.

Pro pražské vysokoškoláky tím však letošní sezóna nekončí, ba naopak - pravý vrchol mají teprve před sebou. Bude jím Slavnostní koncert k 60. výročí založení VUS UK, jenž se uskuteční v pátek 13. června od 19:30 ve Dvořákově síni Rudolfina v Praze.

Na programu Slavnostního koncertu budou výhradně skladby českých autorů 19. a 20. století: J. B. Foerstera (Glagolská mše pro sbor a varhany), Z. Lukáše (Parabolae Salomonis), P. Ebena (Pražské Te Deum 1989 pro sbor, žestě a bicí) a B. Martinů (Kytice). Spoluúčinkují sólisté Národního divadla v Praze, Filharmonie Hradec Králové, provedení řídí Jakub Zicha a Jiří Petrdlík. Vstupenky jsou k dostání v pokladně Rudolfina nebo na mailu vus@vus-uk.cz. Přijďte nás podpořit!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)