Hudební vzpomínka na pana skladatele Petra Ebena

Ve čtvrtek 6. června v kostele svaté Voršily na Praze 1 uvede Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze Hudební vzpomínku na pana skladatele Petra Ebena. Pod taktovkou Jakuba Zichy a Ondřeje Kunovského zazní skladby od Petra Ebena. Hudební doprovod na varhany Alfred Habermann a Pražští chrámoví sólisté.



Barbora Hladíková, pondělí 20. května 2024
Magazín > Sborový život

Pozvánka

VUS UK / VUS UK

V letošním roce zakončíme sezónu Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy v Praze Hudební vzpomínkou na pana skladatele Petra Ebena (1929 – 2007), který by letos oslavil své 95. narozeniny. Zavzpomínat s námi můžete ve čtvrtek 6. června 2024 v 19:30 hodin v kostele svaté Voršily na Národní třídě v Praze.

Uslyšíte Ebenovy skladby jak acapellové, tak s doprovodem varhan v podání Alfreda Habermanna a Pražských chrámových sólistů. Dirigovat budou naši sbormistři Jakub Zicha a Ondřej Kunovský.

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy v Praze (VUS UK) je předním českým neprofesionálním sborovým tělesem složeným především ze studentů, absolventů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a ostatních pražských vysokých škol. Vznikl již v roce 1948 a je tak vůbec nejstarším českým akademickým sborem. Sbor je jako jediný zástupce v České republice členem Evropské federace mladých sborů. Vedle pravidelné koncertní činnosti v Praze a v jiných místech České republiky sbor vystupuje často i v zahraničí. Významného úspěchu soubor dosáhl v roce 2005, kdy zvítězil v soutěži Musica sacra Praga. Zatím posledním vavřínem je vítězství na Festivalu sborového umění v Jihlavě v roce 2009, kde sbor dále získal zvláštní cenu poroty za vynikající interpretaci díla Bohuslava Martinů. Zatím poslední vydané CD 2018 – Te Deum laudamus s duchovní tvorbou významných českých hudebních skladatelů Zdeňka Lukáše (1928-2007) a Petra Ebena (1929-2007) a připravuje se nové již dvanácté CD k 75. výročí. Sbor je rovněž aktivní na poli divadelní tvorby, v roce 2004 se zúčastnil velkolepého provedení opery CARMEN v německém Gelsenkirchenu a v září 2005 opery TOSCA v Bambergu. Nejnovější aktivitou sboru je spolupráce s činohrou Národního divadla v Praze. Od září 1999 je hlavním sbormistrem a uměleckým vedoucím Jakub Zicha, absolvent Pražské konzervatoře v oboru viola a dirigování a od roku 2019 je druhým dirigentem Ondřej Kunovský, absolvent Pražské konzervatoře v oboru dirigování a sbormistrovství.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)