Znovuotevření plzeňské katedrály doprovodí Te Deum Antonína Dvořáka

VUS Praha a Plzeňská filharmonie uvedou slavnou kantátu českého mistra

V úvodu dnešního koncertu se rozezní zvony a zazní reminiscence na téma známé lidové písně Plzeňská věž. Na programu jsou skladby Jiřího Ignáce Linka, Alexandera Guilmanta, Josefa G. Rheinbergera, Giulio Cacciniho, Antona Brucknera. Závěr bude patřit dílu Te Deum Antonína Dvořáka.



vus UK, středa 2. června 2021
Magazín > Zprávičky

Katedrála sv. Bartoloměje Plzeň

archiv Biskupství Plzeň / https://www.bip.cz/katedrala-otevreni

Pražský VUS využil možnosti spolupráce s profesionálním orchestrem a obnovil, při dodržení přísných hygienických opatření, sborové zkoušky již před nějakým časem. Možnosti vystoupit při slavnostním otevření katedrály se sbor velmi váží.

"S velkou nadějí v návrat do starých kolejí běhu kulturního světa jsme uvítali nabídku Plzeňské filharmonie ke spoluúčinkování na zcela výjimečném koncertu v rámci slavností znovuotevření plzeňské katedrály sv. Bartoloměje, která byla takřka 3 roky zavřená kvůli rekonstrukci" říká sbormistr Jakub Zicha.

Stěžejním dílem středčního programu bude kantáta Antonína Dvořáka Te Deum laudamus (Tebe, Bože, chválíme), jejíž provedení se pro nás snad stane symbolickým krokem ze světa covidových stínů. Skladbu doplníme dvěma nádhernými a capellovými perlami světového romantického repertoáru; v programu zazní populární Abendlied lichtenštejnského skladatele Josepha G. Rheinbergera a v dozvuku májových slavností také mariánská píseň Ave Maria Antona Brucknera.

Celý koncert odvysílá v přímém přenosu TV NOE

Účinkují:

Alžběta Poláčková – soprán

Roman Janál – baryton

Vysokoškolský umělecký soubor UK, umělecký vedoucí Jakub Zicha

Plzeňská filharmonie, dirigent Chuhei Iwasaki


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)