Olomoucké Ateneo na festivalu v Nancy

Ve dnech 16.–20. května 2007 proběhl ve francouzském městě Nancy a jeho okolí XIV. mezinárodní sborový festival s podtitulem VOIX DU MONDE, na který se sjely vybrané sbory z celého světa. Zastoupeny byly, kromě pořadatelské země, tyto státy: Finsko, Švédsko, Litva, Rusko, Polsko, Německo, Česká republika, Španělsko, Rumunsko, Saudská Arábie, Mongolsko, Maroko, Peru a Filipíny. K reprezentaci naší republiky byl uměleckým vedením festivalu vybrán Komorní smíšený sbor ATENEO Univerzity Palackého Olomouc (sbormistr Pavel Režný).



Pavel Režný, sobota 30. června 2007
Magazín > Zahraničí

Celý program pobytu byl důsledně organizován, takže všichni byli zaměstnáni doslova od rána do večera. Na úvod uspořádali pořadatelé ve středu 16. 5. slavnostní koncert v hale Zenith, na němž vystoupil dechový orchestr francouzské armády, slavná zpěvačka Fabienne Thibeault z Quebecku a spojené francouzské sbory dětí a dospělých (Grand Chœr du Festival) s doprovodem smyčcového orchestru. V daném okamžiku bylo pouze v účinkujících spojených sborech asi 400 zpěváků. Dojem z úvodního koncertu byl velmi rozporuplný. Kanaďanka má nejlepší léta své pěvecké kariéry už za sebou, jinak si nelze vysvětlit fatální nedostatky v její intonaci. Pozdvižení mezi hudebně vzdělanými posluchači způsobila rovněž méně zdařilá úprava, která využila materiálu ze čtvrté věty Dvořákovy Novosvětské. Hlavní téma na sopránový saxofon s použitím orchestru a sboru na francouzský text, to se skutečně běžně slyšet nedá... Na druhé straně sálající euforie a elán, s nímž se strhujícím zápalem předvedli Francouzi své vystoupení, překryly i některé nedostatky.

Všechny zúčastněné sbory měly na francouzské straně své hostitelské protějšky, takže ubytování bylo řešeno po dvojicích v rodinách. Hostitelé byli velmi pozorní a předvedli se skutečně v tom nejlepším možném světle.

Celý článek najdete v letním čísle časopisu CANTUS.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)