Festa academica – největší festival studentského umění v ČR – opět živě!

Festival přinese koncerty. umělecká vystoupení, Art Day i studentskou bohoslužbu

Oslavme letos listopadové události společně! Srdečně zveme na festival nejen studenty, ale i další milovníky hudby a sborového zpěvu. Festa academica, Praha, 14.-17. listopad 2021



Aneta Bóriková, pondělí 27. září 2021
Magazín > Sborový život

Festa academica

Josef Rudolf / Josef Rudolf

Rok a půl jsme trávili celé dny za počítači, studenti nemohli navštěvovat své školy a pracující byli na home office. Všichni jsme strádali nedostatkem sociálního kontaktu a své duše jsme nemohli povzbudit ani návštěvou kulturních událostí, protože ty bylo možné sledovat jen online.

Bohužel se nemohly konat ani tradiční hudební oslavy studentského svátku. Nadšencům z festivalového týmu a Unie českých pěveckých sborů (UČPS) se podařilo uskutečnit alespoň virtuální koncert „Ať hudba zní!“. Zde mohli diváci slyšet vybrané hudební výkony z uplynulých ročníků festivalu Festa academica. V programu vystoupily například Český akademický sbor Brno pod vedením Michala Vajdy, Pěvecký sbor KOS VOŠp a SPgŠ Litomyšl s dirigentem Milanem Motlem a Česká studentská filharmonie s dirigentem Robertem Kružíkem. Nyní se kulturní život dává opět do pohybu a věříme, že se nám všem znovu otevírá možnost pravidelně pořádat a navštěvovat ŽIVÉ akce! Festa academica 2021 tak po dvou letech opět rozezní Prahu a pražské sály, a to ve dnech 12. – 17. listopadu 2021.

O co se vlastně jedná a na co vše se mohou posluchači těšit? Bienální festival Festa academica byl založen v roce 2007 a od svého vzniku je jeho snahou připomenout události 17. listopadu a oslavit Mezinárodní den studentstva. Letošní ročník Festa academica představí bohatý multižánrový program v podobě koncertů, workshopů, ale také studentské bohoslužby.

Zahajovací koncert pod názvem Zrcadlo přátelství je letos věnován VŠCHT v Praze a uskuteční se 14. listopadu v Sále Martinů HAMU na Malostranském náměstí. V minulých letech si velkou oblibu studentů získaly festivalové workshopy. Pořadatelé se proto rozhodli podstatně rozšířit tuto část akce a do programu zařadili na 15. listopadu tzv. Art Day. Během něho festival nabídne návštěvníkům ateliéry hudebního a výtvarného umění, ale i workshopy v oblasti performance. Vyvrcholením celého festivalu se o den později stane festivalový koncert Studenti sametu ve velkém sále paláce Žofín na pražském Slovanském ostrově.

Těšíme se, že tento rok znovu oslavíme listopadové události společně. Srdečně tedy zveme na festival nejen studenty, ale i další milovníky hudby a sborového zpěvu. Věříme, že ve spolupráci se studenty VŠ z celé republiky se nám podaří uskutečnit mimořádnou hudební akci a vrátit živou kulturu mezi nás!

Devátý ročník festivalu studentského umění Festa academica pořádá Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci se Studentskou komorou Rady vysokých škol, Vysokou školou chemickotechnologickou v Praze a Gymnáziem Jana Keplera v Praze. Akce probíhá za podpory Ministerstva kultury České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Magistrátu hlavního města Prahy, Nadace Český hudební fond, Nadace Františka Augustina Urbánka, Nadace Život umělce a OSA.

Bližší informace o programu akce najdete

zde:∎https://www.festaacademica.cz/

nebona FB:∎


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)