Ve Vlachově Březí se opět zpívalo

Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu proběhl ve dnech 6.–8. října 2006 ve Vlachově Březí a řadě okolních často výrazně větších obcí za mimořádné iniciativy občanského sdružení Hradiště ve Vlachově Březí, obce Vlachovo Březí, Základní a Základní umělecké školy.



Jaroslava Modrochová, neděle 19. listopadu 2006
Magazín > Sborový život

Letošní ročník byl v mnoha ohledech přínosný a podnětný. Zúčastnilo se jej devět českých a dva zahraniční sbory (Slovensko, Slovinsko), z finančních důvodů (festival je hostitelsky velmi štědrý) musely být některé sbory odmítnuty. Základní bod festivalu - hodnocenou soutěžní přehlídku - si festival udržuje od prvního ročníku. Sbory nesvazuje povinnými skladbami, jen doporučuje a dává určitá pravidla. Letos se laureátem festivalu a nositelem Ceny prof. V. Matouška stal studentský, už renomovaný pražský sbor Besharmonie se sbormistrem Liborem Sládkem. Byla udělena i další ocenění, především za provedení skladby období hudebního romantismu (Sukův komorní sbor Benešov) aj. Výrazným přínosem ročníku bylo devět festivalových koncertů (Vimperk, Husinec, Prachatice, Vlachovo Březí) nejrůznějšího charakteru. I v tom je bezesporu jedna z budoucích variant, o kterých bude festivalový výbor jednat. Nelze se nezmínit o závěrečném koncetě s pestrou dramaturgií. Za účasti převahy studentských sborů nebude zřejmě možné realizovat každoročně kompletní Smetanovu Českou píseň, i když zůstává ctižádostivým mottem celého festivalu a prof. Karel Haymann, stojící obětavě v čele Pošumavské komorní filharmonie, ji věnoval velkou péči.

Další, tzv. doplňkové akce festivalu, jako pietní vzpomínka na prof. V. Matouška, vernisáž festivalových výstav, Mše Svatá k uctění památky V. Matouška, už tradičně k festivalu patří. Jde o ojedinělý festival, který by si zasloužil státní podporu v plném možném rozsahu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)