Besharmonie se bez harmonie neobejde

Besharmonie, to je především nejen hudebně harmonická skupina lidí, kteří si občas rádi společně zazpívají. Studentský pěvecký sbor Besharmonie vznikl v roce 2000 na Gymnáziu Jaroslava Heyrovského v Praze. Od jeho počátku až dodnes je pod vedením sbormistra Libora Sládka. V současné době je nás přes padesát – většina členů jsou studenti gymnázia, ale nemalou část tvoří i ti, kteří se se zpěvem a přáteli nedokázali po maturitě rozloučit.



Tomáš Chlumský, pondělí 24. července 2006
Magazín > Sborový život

Besharmonie

Pravidelně zkoušíme jednou týdně v hudebně gymnázia. Navíc několikrát ročně absolvujeme víkendové soustředění. To se vždy koná v blízkosti Prahy – např. v Sv.Janu pod Skalou, Lochovicích u Berouna nebo v samotném Berouně. Největší kus práce se ale udělá na konci léta, kdy je na programu celotýdení soustředění – např. v Lipnici nebo Horním Vysokém.

Další, dnes již tradiční, akcí jsou podzimní zahraniční koncertní zájezdy. Takto jsme již navšívili např. Řecko, v loňském roce Švícarsko a Německo a letos na podzim se chystáme do jižní Itálie. Na někerých takovýchto cestách spolupracujeme s místními sbory. S tím souvisí také ubytování v rodinách, které je pro všechny naše zpěváky vždy zajímavou a nenahraditelnou zkušeností. Se svými přáteli ze zahraničních sborů mnoho znás zůstává dlouhodobě v kontaktu. Tyto sbory k nám zároveň výměnou jezdí do Prahy, aby tu s námi ztrávili mnoho krásných chvil.

Ale vraťme se zpět na Zem... nebo spíše do té naší zemičky, která, ač je rozlohou malá, nám poskytuje velké možnosti a my je také rádi a s chutí využíváme. Besharmonie pořádá koncerty pro školy, nemocnice, na vernisážích, v loňském roce benefiční „povodňové“ koncerty pro Asii, pravidelná vystoupení pro seniory atd. Každoročně provádíme představení pro LDN v motolské nemocnici nebo na vzpomínkovém obřadu za Jana Palacha na Olšanských hřbitovech. Samozřejmostí jsou koncerty pro naši „domovskou školu“ - vánoční koncert, vystoupení na školní akademii, nebo společný koncert se spřátelným sborem z USA letos v únoru. Kromě toho pořádáme i mnohé čistě zábavné koncerty „bez účelu“, jako například plánované představení Otvírání studánek od Bohuslava martinů v podání ženské části sboru a cyklu Jaro se otvírá od Zděnka Lukáše v podání mužské části sboru ve čtvrtek 1.6. v Panské zahradě od 16:30 a v Komunitním cetnru Sv.Prokopa od 19:30.

Besharmonie se také podílí na dvou širších projektech. Každé vánoce se účastní několika provedení Rybovi České mše vánoční (jedno také pod vedením Libora Sládka) a také tzv. „Půlrybovky“ 24.6. Dále také vystupujeme společně s prozatimním sborem s rockovým oratoriem Eversmillng Liberty. To má také svoje CD, na kterém se někteří členové Besharmonie podíleli a při natáčení dirigoval opět náš sbormistr, Libor Sládek. Jeho obličej také vévodí titulní straně bookletu zatím jediného samostatného CD Besharmonie.

Účastníme se i festivalů a soutěží po celé republice. Z mezinárodního sborového festivalu romantické hudby ve Vlachově Březí si sbor odvezl ocenění v roce 2001 a v loňském roce získal cenu Junior za nejlepší studentský sbor. Letos se Besharmonie objevila i na mezinárodní soutěži mládežnických pěveckých sborů Young Prague 2006, kde jsme se umístili ve stříbrném pásmu. Co se týče ocenění je pro nás ale nejúspěšnější celostátní soutěž gymnaziálních sborů Gymnasia Cantant, kde jsme se pokaždé, kdy jsme se účastnili – tedy v letech 2003, 2005 a i letos, v roce 2006 umístili ve zlatém pásmu. A společně s naším partnerským studentským sborem ze Švícarského gymnázia Muttenz jsme tento rok také absolvovali nesoutěžní festival ve Svitavách.

Na závěr bych rád v krátkosti představil sbormistra, bez něj by totiž sbor nemohl fungovat. Proto jsem se o něm měl možná zmínit už na začátku, ale tentokrát jsem se řídil úslovím to nejlepší na konec. Libor Sládek je původním povoláním stavař, ale dnes se již plně věnuje práci s mládeží a hudbě – kromě vedení sboru také učí hudební výchovu. Je nositelem hned tří titulů – Ing, Bc a ten poslední, který odkazuje na jeho působení ve sboru – MUD (Malý ubohý dirigent) a jestli se zadaří, bude také Mgr. Pokud ho někdy budete chtít naštvat, doporučuju ho oslovit se všemi tituly. On to totiž nemá vůbec rád, ale já si to přesto (nebo možná právě proto :-) ) nemohl odpustit.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)