Ohlédnutí za pražským setkáním sboru Vocalissimo

Ve dnech 27.3.-30.3.2003 se na Gymnáziu Jana Keplera v Praze uskutečnilo první setkání smíšeného pěveckého sboru evropské mládeže Vocalissimo. Jedná se o soubor složený z gymnaziálních sborů (za Českou republiku Gymnázium Jana Keplera a Gymnázium Strakonice, Bundesgymnasium Freistadt z Rakouska a Auersperg-Gymnasium Passau ze Spolkové republiky Německo), který vznikl jako budoucí zástupce středoevropského regionu na Světové olympiádě sborového zpěvu v červenci 2004 v Brémách. Celá akce probíhá v rámci mezinárodního programu aktivní výchovné prevence, který se zabývá nabídkou smysluplného trávení volného času mládeže, za podpory vzdělávacího programu Evropské unie Sokrates. Projekt je, především pro české studenty, přínosný také z jazykové stránky. Hlavním dorozumívacím jazykem je totiž němčina a angličtina.



Eliška Papcunová, středa 2. dubna 2003
Magazín > Sborový život

Vocalissimo

Jiří Růžička / Vocalissimo

Během pražského setkání se téměř sto mladých zpěváků seznámilo s novými přístupy k práci ve sboru, které jim nabídli sbormistři Zuzana Liberková, Roman Michálek, Marcela Miková, Martin Steidler (SRN) a Peter Wiklicky (Rakousko). Zpěváci byli rozlosováni do tří hudebních dílen - workshopů, kde nabývali nové zkušenosti a seznamovali se s různými pracovními metodami jednotlivých sbormistrů i se specifiky práce na různých hudebních žánrech - spirituál, renesanční madrigal, úprava hebrejské písně aj. Hlavní náplní soustředění Vocalissima však byla společná příprava skladeb, se kterými se zúčastní pěvecké olympiády. Prozatím jde především o skladby A. Bruknera a C. Orffa.

Výsledky své třídenní práce pak Vocalissimo předvedlo v sobotu 29. 3. 2003 na závěrečném Slavnostním koncertě v kostele u Salvátora v Praze 1, kde se představily jednotlivé gymnaziální sbory se svým repertoárem a výsledky práce ve workshopech. Zpestřením programu byly také instrumentální výstupy sólistů Komorního orchestru GJK bratrů Jakuba a Matouše Mikolášků na fagot a violoncello a studenta pražské konzervatoře, varhaníka Přemysla Kšici. Vyvrcholením koncertu byly společné skladby provedené celým Vocalissimem. Během koncertu mohli posluchači slyšet skladby Josquina Des Prez, G. B. Palestriny, Orlanda di Lassa, J. S. Bacha, A. Brucknera, C. Orffa, ale i úpravy lidových písní různých národů a spirituály.

Organizátorem pražského setkání byla vedle Gymnázia J. Keplera Unie českých pěveckých sborů a Společnost pro aktivní výchovnou prevenci ve spolupráci s Městskou částí Prahy 6, firmou Eurest a nakladatelstvím Barenreiter. Záštitu převzal primátor hlavního města Prahy MUDr. Pavel Bém a hudební skladatel prof. Ilja Hurník.

Další setkání Vocalissima se uskuteční na podzim ve Freistadtu, v zimě v Passově, na jaře opět v Praze a v létě předvede svoji práci na olympiádě v Brémách.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)