Permoník Choir Karviná se zúčastnili 10. ročníku Grieg International Choir Festvalu

Permoník Choir Karviná se zúčastnil 10. ročníku Grieg International Choir Festivalu v norském Bergenu, kam vyslal tři své sbory – Koncertní sbor (KS), Mužský komorní sbor (MKS) a Mládežnický sbor (MLS). Jak se ukázalo, byli jsme třetím nejmladším sborem ze všech 31 zúčastněných sborů z 10 zemí světa.



Věra Pazderová, neděle 6. října 2024
Magazín > Sborový život

PS Permoník Karviná

archiv sboru - promo / /permonik.com/

Jako první vystoupil MKS v katedrále Bergen Domkirke v pátek 27.9. s konkurencí 3 dalších evropských sborů v YOUTH CATEGORY (kategorii mládežnických sborů) a získal druhé místo s 21,33 body, s těsným rozdílem za souborem La Musica (22,00 bodů) z Lublinu. Poté soutěžil KS spolu s dalšími 15 sbory v CHURCH KATEGORY (kategorii duchovní hudby). I tady se povedlo získat druhé místo s 23,0 body. První byl domácí Ole Bull Kammerkor, opět s minimálním odstupem, získali 23,33 bodů.

V sobotu 28.9. MLS Permoník soutěžil v sále Grieghallen ve společné kategorii FOLKLORE (lidová hudba) a s 24,0 body v této kategorii zvítězil s celkově druhou nejvyšší známkou ve všech kategoriích. Mezi 6 sbory, které KS v této kategorii porazil, byl i pozdější absolutní vítěz soutěže. Vítězství v kategorii Folklore nás vyneslo mezi 7 nejlepších sborů soutěže, soupeřící o hlavní cenu Grand Prix. Dle rozhodnutí 5členné mezinárodní poroty se absolutním vítězem nakonec stal úžasný sbor University of Santo Tomas Singers z Filipín. Pro zajímavost, univerzita v Manile, ze které tento sbor pochází, má přes 43 000 studentů, a to je už slušná základna pro výběr.

Permoník se také předvedl bergenskému publiku na jednom ze šesti přátelských koncertů, který se konal 28.9. v katedrále St. Paul Kirke.

Festival byl výborně organizovaný a všem přinesl plno krásných zážitků. Je zajímavé, že na soutěžích ubylo dětských pěveckých sborů (pod 18 let), kam patří i naše sbory. Soutěžit s výrazně staršími je náročné. O to víc si umístění vážíme.

Za podporu děkujeme Statutárnímu městu Karviná, Moravskoslezskému kraji a Ministerstvu kultury ČR.

Stránky festivalu:

ZDE


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)