Zveme Vás na koncert „Proč bychom se netěšili“

Smíšený pěvecký sbor MáTa si Vás dovoluje srdečně pozvat na společný koncert s Pěveckým sborem Smetana Jindřichův Hradec.

Koncert se uskuteční v sobotu 14. září 2023 v kostele sv. Jindřicha a sv. Kunhuty v Praze od 17 hod.



Jan Cidlina, úterý 10. října 2023
Magazín > Sborový život

Plakát Koncert Proč bychom se netěšili

Smíšený pěvecký sbor MáTa / Smíšený pěvecký sbor MáTa

Diváci a posluchači mohou těšit na díla českých i zahraničních autorů (např. A. Dvořák, G. F. Handel, O. Lasso, W. A. Mozart), v závěru zazní společné provedení skladby "Proč bychom se netěšili" od Bedřicha Smetany.

Sbory vystoupí pod vedením dirigentů Heleny Velické a Štěpána Štrupla.

Vstupné je dobrovolné.

Smíšený pěvecký sbor MáTa vznikl v roce 1992 jako vyslyšené přání rodičů dětí Základní umělecké školy v pražských Kobylisích. Uměleckou vedoucí se stala Zora Krásná se svým manželem. Sbor tehdy spolupracoval převážně se symfonickým orchestrem ZUŠ. Největší realizací z té doby bylo provedení Carmina Burana od Carla Orffa ve Španělskám sále Pražského Hradu a ve Dvořákově síni pražského Rudolfina, a návštěva německého Bad Oldesloe a Budapešti v Maďarsku. V průběhu let 2001 až 2006 se vedení sboru postupně ujali sbormistři Pavel Bělík, Jan Svejkovský a Zuzana Krušinová. V této době podnikl sbor zájezd do rumunského Banátu, kde MáTa koncertovala v místních českých vesnicích.

Od podzimu 2006 se stala sbormistryní Helena Velická, pod jejíž vedením MáTa vystoupila samostatně i na společných koncertech s různými sbory tuzemskými i zahraničními. V červenci roku 2010 a 2018 byl sbor na koncertním turné ve francouzských Pyrenejích, na podzim 2013 v německém Chemnitz, kde spolupracoval na projektu Chorfestival CHOROS. V roce 2015 byl soubor na pozvání italského sboru Amici dell Obante ze severoitalského Valdagna na zájezdu v Itálii, kde měl soubor pět vystoupení včetně jednoho koncertu v Benátkách.

Ze samostatných vystoupení v rámci liturgického roku zmiňujeme pravidelná uvádění Stabat Mater, Mozartova Requiem a novoroční vystoupení České mše vánoční Jakuba J. Ryby.

Sbor MáTa se zasloužil o zhotovení a odhalení pamětní desky připomínající sňatek A. Dvořáka s A. Čermákovou v kostele sv. Petra Na Poříčí v Praze. Při této příležitosti sbor provedl na vzpomínkovém koncertě skladatelovu „Lužanskou“ mši. V roce 2017 byl sbor přizván ke spolupráci při předávání cen laureátům oceněných československou organizací Post Bellum v Národním divadle. V roce 2018 vystoupil sbor v sídle Senátu Parlamentu ČR. K výročí 100 let vzniku republiky a 25. + 1 výročí vzniku MáTy, vystoupil sbor 28. října v Betlémské kapli. Součástí koncertu bylo společné vystoupení s Vladimírem Mertou v aranžmá jeho skladeb (ar. Matěj Kroupa).

Pěvecký sbor Smetana Jindřichův Hradec je sborem smíšeným. Ve své činnosti je podporován městem Jindřichův Hradec a vystupuje nejen při mnohých akcích pořádaných městem, ale udržuje kontakty i s řadou jihočeských sborů a členských sborů Unie českých pěveckých sborů. Se sbory uskutečňuje výměnné koncerty. Tradičně spolupracuje s PS Buštěhrad , PS Lípa z Kamenice nebo s členy Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Jedním z největších projektů našich těles bylo nastudování Requiem od Wolfganga Amadea Mozarta, se kterým jsme se společně s pěveckými sbory Ymca Jakoubek a Chrámovým sborem A. V. Michny představili v roce 2014 – 2015 nejen v Jindřichově Hradci, ale také v Táboře, na Hluboké, v Uherském Hradišti, Kroměříži a v Hradci Králové. V roce 2016 se sbor zúčastnil mezinárodního sborového festivalu v Limasolu (Kypr).

Založení sboru je datováno na přelom roku 1861/1862, kdy byl v Jindřichově Hradci založen mužský pěvecký sbor Černín, který získal jméno podle tehdejšího majitele jindřichohradeckého panství. O deset let později vznikl také ženský sbor Slávy dcera. Oba sbory vystupovaly samostatně, ale z historických pramenů víme, že velmi často pořádaly i společné koncerty, na nichž uváděly skladby v úpravách pro smíšený sbor. Obě tělesa úzce spolupracovala i po roce 1923, kdy byl mužský sbor přejmenován na pěvecký sbor Smetana. V 90. letech 20. století získal sbor právní subjektivitu, a protože jméno Smetana se vyskytuje u více pěveckých sborů v Čechách, má současný sbor ve svém názvu také jméno města. Sbor pracoval dlouhá léta pod vedením sbormistra pana Emila Snížka. V průběhu 90. let postupně převzala řízení sboru paní Věra Kadičová a v současné době je sbormistrem pan Štěpán Štrupl.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)