Jubilejní koncert Pěveckého sdružení pražských učitelů

Konal se přeci jen ještě letos 10. listopadu v novém pro nás prostředí, v krásném akustickém sále nuselské radnice. I záštitu nad koncertem převzala místostarostka MČ Prahy 4 paní PhDr. Mgr. Helena Marie Tarkó a podpořila Unie českých pěveckých sborů z grantu MK ČR.



František Zumr, čtvrtek 20. ledna 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Ač byly začátky konkrétních příprav rozpačité, podařilo se našemu sbormistrovi sestavit dramaturgicky vyvážený program, který by byl přijatelný pro stávající garnituru zpěváků a zajímavý i pro publikum. Neoplýval novinkami (jen nově aranžovaný zpěv o krásách Prahy – Kálikova Hudba), vsadil na jistoty (i to se však může někdy vymstít – Svatý Václave J. B. Foerstra).

Obě části koncertu byly uvedeny sólisty – první tenoristou Ing. Václavem Polanským a druhá sopranistkou Mgr. Janou Heryánovou Ryklovou. Jejich výkon i výkon jejich klavírního doprovodu (PhDr. Oldřich Duzbaba a doc. PhDr. Dušan Machovec) byl vhodným předzname-náním obou částí.

Publikum zcela zaplnilo sál radnice a reagovalo nadšeným potleskem až do samého závěru koncertu, kdy se ve Slovácké voničce O. Halmy představil i náš sólista tenorista Vilém Ulrich. I jeho zpěv dlouhotrvajícím potleskem publikum zaslouženě odměnilo.

Koncert se stal též příležitostí k uctění památky dvou vynikajících osobností našeho sboru, nezapomenutelného čestného předsedy Ing. Josefa Kocourka a vynikajícího sbormistra čestného dirigenta prof. Antonína Šídla, s nimiž se PMS před několika měsíci rozloučily ve strašnickém krematoriu a budou si vždy jako legendy připomínat. Jim věnoval sbor právě úvodní skladby večera – Smetanovo Věno a Foerstrova Oráče.

Překvapením i pro mnohé členy bylo udílení titulů čestný člen PSPU. K řadě těch, kteří již jsou nositeli tohoto vyznamenání letos přibyli: Milan Černý, Josef Stibůrek, Antonín Džbánek, Zdeněk Hynek, Stanislav Sedláček, Vladimír Vorel, Jan Voříšek, Miloslav Samek, Alois Stehlík, Jiří Štembera, Miloslav Austera, Jaromír Makovec. Čestnými členy se též stali: starosta obce Dětenice Ing. Radomír Vališka a paní Věra Šedivá, kurátorka Památníku Foerstrova rodu v Osenicích, oba za uchovávání památky rodu a organizování festivalu Foerstrovy Osenice. Sbormistr prof. Stanislav Pešička se stal čestným dirigentem PSPU. Také Unie českých pěveckých sborů zde vyznamenávala: z rukou předsedy prof. PaedDr. Jiřího Koláře převzal zlatý odznak s granáty MUDr. Alois Stehlík, náš dlouholetý člen, zpěvák, dokumentátor, který k nám dojížděl z Lomnice nad Popelkou, který též působí v řadě sborů na Semilsku.

Z úst paní zástupkyně starosty jsme slyšeli pochvalné uznání během koncertu i při přípitku v přestávce koncertu. Každý zpěvák pak obdržel jako dárek jednu z knížek jejích veršů a vzácný historický kalendář Prahy 4. Delegace z Osenic pak přivezla košík vzácných mišpulí se stromu, který roste před školou J. B. Foerstra, které každoročně do strašnické vily skladatele přivážela k vánocům delegace občanů. Tytéž plody i s návodem na jejich uchování nám předala paní Věra Šedivá.

Prosincový Tučňák (noviny Prahy 4) jediný uveřejnil zprávu o konání našeho koncertu i s fotografií a krátkým komentářem.

Byl tedy i tento jubilejní koncert koncertem slavnostním, jak se k tak významnému jubileu jistě sluší. Jeho lesk podtrhly i květinové dary věnované účinkujícím umělcům květinářským závodem Nolina ing. Tomáše Šobra a místostarostkou MČ Prahy 4.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)