Významné životní jubileum dnes slaví hudební pedagog a sbormistr Zdeněk Vimr

Gratulace míří do Plzně

První sbor založil již během studií, později vedl Rokycanský dětský sbor a Českou a Novou Českou píseň. Celoživotní inspirací a vzorem mu byl skladatel a sbormistr Zdeněk Lukáš. Za celou sborovou obec přejeme Zdeňku Vimrovi do dalších let pevné zdraví, hodně životního elánu a radosti!



Mgr. Marie Nováková/-cs-, pondělí 17. ledna 2022
Magazín > Zprávičky

Zdeněk Vimr

archiv Zdeněk Vimr / archiv Zdeněk Vimr

Osobností, která přivedla mladého studenta hudební výchovy na Pedagogické fakultě v Plzni Zdeňka Vimra ke sbormistrovství byl skladatel a tehdejší sbormistr České písně Zdeněk Lukáš. V té době jistě netušil ani jeden z nich, že spolu budou takřka celoživotně spjati. Zdeněk Vimr se ujal po Lukášově nuceném odchodu z Plzně v roce 1979 vedení sboru a v roce 1990 pak stanul v čele dalšího významného tělesa - Nová Česká píseň. Zdeněk Lukáš komponoval některé skladby přímo na míru těchto sborů a obě tělesa je s radostí premiérovala. Mezi oběma muzikanty vzniklo opravdové přátelství a Zdeněk Vimr byl skladatelem vybrán, aby se stal správcem jeho hudební odkazu.

Zdeněk Vimr (1952) je absolventem Pedagogické fakulty v Plzni (1975). Po absolutoriu přijal místo učitele hudby a sbormistra na ZUŠ Rokycanech. V letech 1976 – 2013 působil na katedře hudební kultury FPE Západočeské univerzity v Plzni. V roce 1985 zde získává titul PaedDr., následně se pak habilitoval veřejným koncertem na Ostravské univerzitě a roku 1994 byl jmenován docentem pro obor hudební výchova se zaměřením na sbormistrovství.

Mimořádně plodná a úspěšná je Vimrova činnost umělecká. V letech 1979-1990 vedl sbor Česká píseň, v roce 1990 založil Novou Českou píseň, kterou řídil celých 28 let (do roku 2018). Tento sbor se pod jeho vedením stal absolutním vítězem národní i mezinárodní soutěže komorních sborů na Festivalu sborového umění v Jihlavě a získal řadu předních ocenění v soutěžích mezinárodních (Nidderau, Mainhausen, Praha – zlatá pásma, Jihlava – absolutní vítězství, Tolosa – 4.místo v kategorii lidových písní), vydal 6 samostatných CD (vydavatelství Clarton, Edit, Avik) a natočil v rozhlase desítky skladeb. Provedl na 30 premiér skladeb soudobých skladatelů a uskutečnil řadu zahraničních koncertních turné do mnoha zemí Evropy i do USA. Jeho hudebních kvalit využilo i plzeňské Divadlo J.K.Tyla, kde v letech 1994—2019 působil ve funkci sbormistra opery. Se souborem nastudoval více než 50 operních inscenací a připravil řadu samostatných koncertních programů.

V průběhu let si Zd.Vimr vydobyl prestižní postavení mezi českými sbormistry, organizoval mnohokrát sborové dílny či ateliéry (Jihlava, Svitavy,Německo, Bohemia cantat, Havl.Brod aj./), byl členem mezinárodních porot na významných sborových festivalech (Itálie - Gorizia, Polsko - Bielsko-Biala, FSU Jihlava, Pražské vánoce, Canti veris Praga, Festival adventní a vánoční hudby s cenou P.Ebena atd.).

Za dlouholeté působení v oboru sbormistrovství obdržel několik ocenění, jmenujme alespoň Cenu Ferdinanda Vacha (2005) a nejvyšší sborové vyznamenání v ČR - Cenu Bedřicha Smetany (2018).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)