Smíšené sbory Zdeňka Lukáše 6/6

Z posledních let jsou ještě drobnější příležitostné sbory, jako koncertní etuda pro dvě sóla (soprán a alt ze sboru) a smíšený sbor s názvem Tavadavadavá op. 291, vyžadující „linhovský“ způsob zpěvu, a jako přídavek hodící se šestihlasé Alleluia op. 321, které bylo zkomponováno v letadle nad Atlantikem při nočním návratu z USA 7. 4. 2001. Pro vánoční koncerty byla napsána mše k poctě skladatele J. J. Ryby Radujme se všichni v Pánu op. 301. Je to vhodný doplněk Rybovy České mše vánoční, máme-li k dispozici orchestr. Trvá kolem 15 minut, poprvé byla provedena v Jihlavě místním sborem Campanulla, vyšla tiskem na FSU v Jihlavě.



Zdeněk Vimr, úterý 25. ledna 2005
Magazín > Studie a recenze

Neměl jsem možnost slyšet dva poslední opusy, oba tradičně šestihlasé. Four sonets op. 330 byly poslány Lukášovu dlouholetému příteli Dr. R. Harrisovi do USA, zatím poslední sbor – Angelum pacis Michael op. 332 byl zaslán do Košic sboru Collegium Technicum.

Pokud se některá skladba výrazně kompozičně odlišila, pak to bylo oratorium pro sólový klavír, smíšený sbor a čtyři hráče na bicí nástroje Dies irae op. 274, komponované na objednávku rozhlasu z Baden Badenu. Tam také byla oficiální premiéra (Jitka Čechová – klavír, Nová Česká píseň, hráči na bicí z místního symfonického orchestru). Stejní interpreti provedli toto interpretačně velmi obtížné dílo, trvající cca 15 minut, jako předpremiéru v Plzni a na FSU v Jihlavě v roce 1996.

Na závěr mi dovolte malé shrnutí. Mezi nejzpívanější Lukášovy smíšené sbory patří Veselá kopa, Na horách, Buď zdráva písni, Pater noster, Requiem (spíše jednotlivé části) a paradoxně skladba, která má opusové číslo 176 a je v originálu sborem ženským – Missa brevis. Úprava pro smíšený sbor není dílem Z. Lukáše, ale sbormistra M. Košlera (oproti originálu je transponována o tón níž).

Pokud bychom chtěli některou Lukášovu skladbu uplatnit v soutěžním programu některé z renomovaných soutěží, určitě bychom měli vybrat mezi takovými kompozicemi, jako jsou Parabolae Salomonis, Cara mihi semper eris, Magna est vis veritatis, Quis potest dicere, Praedicatio, Te Deum laudamus či Dragouni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)