Gratulace míří do Skuhrova nad Bělou, Jaroslav Ehl slaví významné životní jubileum

“Kdo chce pochopit hudbu, nepotřebuje ani tak sluch, jako srdce.” (Jiří Mahen)

Dnes se dožívá krásných 100. narozenin pedagog, zpěvák a sbormistr, pan Jaroslav Ehl. Jeho hudební působení je spjato především s Prausovým pěveckým sborem, který úspěšně vedl přes čtyřicet let. Srdečně gratulujeme k dnešnímu jubileu a přejeme pevné zdraví a vše nejlepší do dalších let!



Josef Krám a členové PPS, sobota 17. dubna 2021
Magazín > Sborový život

Jaroslav Ehl

archiv Jaroslav Ehl / archiv Jaroslav Ehl

Jaroslav Ehl, se narodil 17. dubna 1921 ve Skuhrově nad Bělou, jako šesté dítě Františka Ehla, slévačského mistra v místní firmě Porkert a později starosty obce. V letech 1936—1940 absolvoval učitelský ústav v Hradci Králové v oborech český jazyk, tělocvik a výtvarná výchova. Po škole jeden rok hospitoval (učitelská místa tenkrát nebyla) a poté postupně učil v Kvasinách, Lupenici a Javornici, aby se pak natrvalo vrátil do svého rodiště, kde se stal se stal učitelem a na dlouhá léta i ředitelem základní školy ve Skuhrově nad Bělou (1953-1982).

Byť jeho hlavním profesním oborem nebyla hudební výchova, jeho velikým zájmem byla po celý život právě hudba. Jeho sbormistrovská práce začala v polovině minulého století v tělese českých učitelů, později ve smíšeném sboru českého učitelstva u prof. J. Plavce. Čtyřicet tři let (1963—2006) byl sbormistrem Prausova pěveckého sboru v Rychnově nad Kněžnou a poté další tři roky působil v řadách jeho zpěváků – basistů.

Hudební i pedagogická práce Jaroslava Ehla byla vždy vysoce oceňována veřejností, po právu také došla i oficiálního uznání. Jubilant je nositelem Ceny F. M. Pelcla, Čestného uznání Unie českých pěveckých sborů (UČPS), zlatého odznaku Města Rychnova nad Kněžnou a zlatého odznaku Unie českých pěveckých sborů (UČPS) s granáty, Ceny prof. PhDr. J. Plavce, DrSc.

„Vysoký, štíhlý, ušlechtilý pán s velkými dlaněmi a dlouhými prsty, jenž pevně a přitom laskavě dovede zpěváky k výjimečným výkonům i prožitkům z hudby,“ Takto charakterizuje Ehlovu osobnost jeho nástupkyně - sbormistryně Dagmar Zemánková. Prausův sbor nese jméno rychnovského rodáka, hudebního skladatele a pedagoga, Arnošta Prause, žáka Antonína Dvořáka.

“Hudba je způsob obdarování naší duše bez návaznosti na události okolo nás.” (George Santayana, americký filosof)

Prohlédněte si zmíněné sbory

Prausův pěvecký sbor a X-tet, z.s.

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – zal. 1868
smíšený sbor


Rychnovský dětský sbor - Carmina

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – zal. 1992
školní dětský sbor


Rychnovský chrámový sbor

Rychnov nad Kněžnou (Královéhradecký kraj) – zal. 1902
chrámový smíšený sbor duchovní hudbu


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)