Hlas sboru Cancioneta Praga zazní v divadelní hře 294 statečných

Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid

V pátek 18. září proběhne v Divadle pod Palmovkou premiéra divadelní hry s názvem 294 statečných. Na této divadelní hře hudebně podílí známý pražský dívčí sbor Cancioneta Praga.



Lukáš Jindřich, pondělí 14. září 2020
Magazín > Sborový život

Cancionetta Praga v divadle

archiv sboru / www.cancionetapraga.cz/

Doku-fikční hra podle skutečné události o zákulisí největšího hrdinského činu našich dějin. 294 statečných je první divadelní hra na téma Heydrichiády. Vypráví o osudech lidí, kteří stáli v okolí parašutistů, kteří spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Heydrichiáda měla tisíce obětí. 294 z nich bylo popraveno v Mauthausenu, šlo o pomocníky a příbuzné z výsadkových skupin Anthropoid a dalších. Šlo většinou o celé rodiny včetně dětí ve věku 14 - 17 let.

Slovenský skladatel Matej Štesko, který pro tuto hru zkomponoval hudbu, nás oslovil, zda-li bychom se zhostili odzpívání a natočení jedné skladby. Tuto nabídku jsme s radostí přijali, a to především s ohledem na samotný děj hry a důležitost jeho připomínání si.

Režisérem hry je Tomáš Dianiška a světová premiéra je naplánována na 18. září 2020.

Je třeba rozstřílet toho kata, co sedí na hradě. Snad nám někdo spadne z nebe. Olda je řezník a dělá fantastické řízky. Aťa zbožňuje verneovky a až vyroste bude pistolníkem. Jindřiška se poprvé zamilovala a všimla si, že tady v Libni to krásně voní. A všichni mají tajemství. Tatínek už strachem zešedivěl. Jak můžou být obyčejná děcka tak odvážná? Přitlučeme hřebíky na cepy a vymlátíme ty nácky! Hlavně ať nikdo nezradí, jinak se Jindřiška nestihne zamilovat podruhé.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)