Ocenění pro nestora českého sborového zpěvu

Prof. Jiří Chvála převzal Cenu Ministerstva kultury

Dlouho očekávané a zasloužené ocenění se stalo skutečností. Prof. Jiří Chvála se stal laureátem státní ceny Ministerstva kultury ČR.



Veronika Paroulková, úterý 29. října 2019
Magazín > Sborový život

prof. Jiří Chvála

Jiří Schuster / archiv sboru

Jiří Chvála si právě odnáší z Nové scény Národního divadla Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby, a to za celoživotní sbormistrovskou činnost a práci s dětmi a dorostem. „Tahle práce mi vzala moc času, ale přinesla i mnoho radosti a krásné činnosti. Ty děti, se kterými jsem pracoval, jsou dnes babičky a dědečkové a vodí ke mně ne své děti, ale své vnučky a vnuky," řekl mimo jiné ve své děkovné řeči stále temperamentní a svěží, dnes šestaosmdesátiletý profesor a sbormistr. Jiří Chvála stojí šest desítek let v čele Kühnova dětského sboru a stejnou dobu vychovává nové hudební osobnosti také na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Vedle Jiřího Chvály resort jako každý rok ocenil další významné tvůrce, a to v oboru divadla, výtvarného umění a architektury, filmu a literatury. Současně také udělil další Státní cenu za překladatelské dílo. Za přínos v oblasti divadla získal cenu režisér Jan Nebeský, za přínos v oblasti výtvarného umění devadesátiletý sochař, designer skla a pedagog Václav Cigler, za přínos v oblasti architektury autor mimo jiné Centra současného umění DOX Ivan Kroupa, za přínos v oblasti kinematografie a audiovize režisér Jiří Menzel a in memoriam kameraman Jaroslav Kučera. Státní cenou za překladatelské dílo ministerstvo odměnilo Annu Kareninovou a Státní cenu za literaturu udělilo spisovateli a zároveň vrchnímu zemskému rabínovi Karolu Sidonovi.

Prof. Jiří Chvála vyrůstal v Písku, od šesti let začal hrát na klavír a v roce 1952 pak odešel do Prahy studovat dirigování na pražské HAMU. Jedním z jeho profesorů byl i Jan Kühn, který mu ještě během studií nabídl místo sbormistra dvou těles, Českého pěveckého sboru a Kühnova dětského sboru. Po absolvování oboru dirigování působil jako sbormistr Českého pěveckého sboru (později Pražského filharmonického sboru) a také jako vedoucí Píseckého komorního orchestru. V roce 1959 se stal druhým sbormistrem Kühnova dětského sboru a v jeho čele stojí od roku 1967. Těleso dovedl na nejprestižnější světová pódia. Sbor se pod jeho vedením stal světovou špičkou, spolupracuje s předními osobnostmi hudebního světa, absolvoval řadu turné doma i v zahraničí na prakticky všech kontinentech, realizoval desítky nahrávek, vystupuje na hudebních festivalech. Členové Kühňat se podílí také na operách, operetách a muzikálech. Pod jeho vedením zvítězil sbor v řadě mezinárodních pěveckých soutěží, v roce 1998 dokonce získal European Grand Prix.

"Co vlastně vyjadřujeme Cenami Ministerstva kultury v době, kdy žijeme ve světě vítězů a poražených, ve světě žebříčků?" zeptal se řečnicky ve své úvodní řeči ministr kultury Lubomír Zaorálek. A pokračoval, že cílem je ocenit životní lehkost, která ovšem musí být v případě práce poctivá. Ceny Ministerstva kultury jsou skoro tak staré jako naše republika. Poprvé byly uděleny v roce 1920, tehdy ještě jako Státní cena za literaturu.

https://www.klasikaplus.cz/souvislosti/item/2329-jiri-chvala-ziskal-cenu-ministerstva-kultury


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)