Přehlídka sborů v rámci Skutečského festivalu

V menším východočeském městě se právě v těchto dnech koná již 16. ročník festivalu klasické hudby i spřízněných žánrů s názvem Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Součástí programu festivalu je také Soutěžní přehlídka dětských a mládežnických pěveckých sborů O Cenu Vítězslava Nováka.



Lenka Frídlová, čtvrtek 4. dubna 2019
Magazín > Sborový život

Sbor

Lenka Frídlová / Lenka Frídlová

Soutěž se v letošním roce uskutečnila v sobotu 30. března. V programu festivalu přehlídka figuruje od samého začátku, soutěžní charakter získala v roce 2012. Od té doby probíhá s odbornou dikcí organizace NIPOS-ARTAMA.

Jak uvedl ve své hodnotící řeči jeden z porotců MgA. Tomáš Židek, PhD., ve Skutči zpravidla převládá kvalita nad kvantitou. V soutěži se poté, co ze zdravotních důvodů musel zrušit účast sbor Jiřičky-Minorky, utkaly pouze čtyři sbory. Předvedené výkony však byly na velmi dobré úrovni a tak mohla být všem rozdána pásma. Bronzové si odvezl sbor De Canto působící při ZŠ Habrmanova Hradec Králové, jehož sbormistr Přemysl Kočí dostal zvláštní ocenění poroty Za všeobecný rozvoj hudebnosti u dětí základní školy.

Se stříbrným pásmem se do Prahy 8 vracel sbor Osmikvítek – jeho starší oddělení Pampelišky pod vedením sbormistryně Mgr. Ivy Hennové. Korepetitorku sboru Bc. Jana Lepšová obdařila porota zvláštním oceněním Za citlivý multiinstrumentální doprovod.

Zlatá pásma byla udělena dvě. První získal chrudimský sbor Fiori Cantanti pod vedením sbormistra Martina Profouse. Druhé zlaté pásmo vybojoval domácí sbor Cantando působící při ZUŠ V. Nováka ve Skutči, který vede sbormistr Zdeněk Kudrnka. Tento sbor se také stal absolutním vítězem a odnesl si Cenu Vítězslava Nováka. Po skončení soutěžní části a po vyhlášení výsledků proběhl v sále Kulturního klubu Skuteč ještě seminář sbormistrů s porotou, v níž kromě jmenovaného T. Židka zasedala MgA. Katarína Duchoňová, PhD. a PaedDr. Dana Ludvíčková.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)