Festival Svátky písní Olomouc – úspěchy a připravovaný 47. ročník

Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky písní Olomouc uveřejnil složení letošní poroty mezinárodní soutěže pěveckých sborů Mundi Cantant a další novinky. Uzávěrka přihlášek na festival je prodloužena do 14. dubna



Festa Musicale, pondělí 1. dubna 2019
Magazín > Sborový život

letošní porota

Festa Musicale / Festa Musicale

Mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant je otevřena amatérským dětským, mládežnickým i dospělým pěveckým sborům všech zaměření. Soutěž je rozdělena do 10 kategorií. Dětské sbory soutěží v pátek 31. 5. a mládežnické s dospělými sbory soutěží v sobotu 1. 6. 2019. Soutěž Mundi Cantant vrcholí druhým kolem – Soutěží o Absolutního vítěze Mundi Cantant, které proběhne v sobotu večer.

Pořadatelé festivalu kladou důraz na budování odborné mezinárodní poroty, jejímž jádrem jsou kvalitní profesionálové ze zahraničí obohacení o přední domácí osobnosti. Zúčastněné sbory mají možnost se s těmito zajímavými osobnostmi setkat nejen „na dálku” pohledem z podia, ale také během rozborového semináře po soutěži. Někteří porotci jsou účastníkům k dispozici navíc pro individuální konzultace a práci na vlastním repertoáru formou master class.

V roce 2019 v porotě zasednou:

Branko Stark (Chorvatsko)

Andrea Brown (Velká Británie)

Ian Lim Kean Seng (Malajsie)

Cool-Jae Huh (Jižní Korea)

Rolandas Daugéla (Litva)

Anjana Abraham (Indie)

Roman Michálek (ČR)

Jan Vičar (ČR)

Milan Kolena (Slovensko)

Milan Motl (ČR)

Blanka Juhaňáková (Slovensko)

Jan Pirner (ČR)

Gabriel Rovňák (Slovensko)

Rok 2019 přinesl festivalu členství v organizaci Choral Festival Network. Zastoupení v databázi asociace CFN platí ve světě sborového zpěvu za známku kvality. Zúčastněné akce jsou totiž povinny splňovat vysoké nároky, týkající se především transparentní organizace a férového přístupu ke zúčastněným sborům. Svátky písní Olomouc se tímto krokem dostaly do společnosti přehlídek jako je irský Cork Iternational Choral Festival nebo japonský Karuizawa International Choral Festival. Z tuzemských festivalů jsou kromě Svátků písní členem asociace také Sborové slavnosti Hradec Králové. Festival za posledních pět let prošel řadou zásadních změn uměleckého i organizačního rázu.

Kvalitu z pohledu sborového světa výrazně zlepšil nový systém soutěží pěveckých sborů a také záštity českých i zahraničních odborníků na sborový zpěv, zasedajících v porotách. Pro největší a zároveň druhý nejstarší festival tohoto typu v České republice je pak známka kvality udělená Choral Festival Network odměnou za tvrdou práci pořadatelů a rovněž ujištění, že festival a jeho aktivity rostou správným směrem.

47. ročník Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Svátky písní Olomouc proběhne od úterý 28. května do neděle 2. června a jako v posledních letech bude dramaturgicky spojený se Svátky města Olomouce. Svátky písní v šesti dnech nabídnou také nově mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Všechna zúčastněná tělesa mají možnost vystoupit na jednotlivých festivalových koncertech a účastnit se všech dalších aktivit, které rozezpívaná Olomouc ve festivalových dnech přinese.

Pěvecké sbory i mládežnické orchestry mohou podávat přihlášky až do 14. dubna


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)