Desítky sborů po republice zazpívají v jeden den na pomoc UNICEF

Více než stovka pěveckých sborů se letos 20. března symbolicky spojí, aby společně pomohly dobré věci. Skrze koncerty po celé zemi podpoří projekt Dobrý start do života organizace UNICEF na pomoc malým dětem v nejchudších zemích světa.



Petra Hejlová, středa 20. března 2019
Magazín > Sborový život

Pomoc dětem

Unicef/Al-Issa / Unicef

„Ve světě je spousta dětí, které vyrůstají v hodně špatných podmínkách, v chudobě, kterou si ani nedovedeme představit, často jim chybí i ty nejzákladnější věci. Když o tom tak člověk přemýšlí, je mu z toho smutno. A to se stalo i mně, protože jsem si uvědomila, že zatímco ony kolikrát nemají nic, já jsem jako malá měla obrazně řečeno všechno. Bylo mi líto, že alespoň trochu z toho mého štěstí jim nemůžu dát. Nebo snad ano?“ vzpomíná na zrod myšlenky projektu Zpíváme pro UNICEF jeho autorka Petra Hejlová.

V Česku mají pěvecké sbory velkou tradici a bohatou členskou základnu. To potvrzuje i zkušenost zakladatelky iniciativy.„Velkou zásluhu na mém skvělém dětství má pěvecký sbor Zvonky, v němž jsem prakticky vyrostla. Je s ním spjata spousta nezapomenutelných zážitků a přátelství na celý život. A tak mě napadlo, že by právě sbory mohly být prostředkem, jak pomoci dětem, které měly v životě méně štěstí,“ vysvětluje Hejlová.

Zpíváme pro UNICEF zaštítí březnové koncerty po celé zemi. V Praze, Plzni, Ostravě, ale i v řadě menších měst. „Aktuálně máme zapojených 183 sborů v 64 koncertech, což je skvělé číslo. Ohlas ze strany sborů nás nesmírně těší, věříme, že do března ještě nějací přihlášení přibudou a díky tomu se nám povede vybrat krásná částka,“ říká Hejlová. Na koncertech se bude vybírat vstupné ve výši 50 korun, dobrovolně i větší. Výtěžek pomůže dětem v rámci programu Dobrý start do života.

O programu

Na celém světě zemře každý den mnoho dětí ve věku do 5 let, z toho 7 000 novorozenců. Mnoho jich umírá v prvním měsíci života, někteří se ale nedožijí ani svého druhého dne. Až 46% úmrtí nastává přímo při porodu nebo bezprostředně po něm.

Na vině jsou komplikace spojené s nízkou nebo dokonce žádnou dostupností zdravotní péče a vyškolených zdravotníků, infekce či nemoci, proti kterým ale existuje očkování nebo léky. Problémem jsou také hygienické podmínky a nedostatek potřebného vybavení (bezpečný zdroj čisté vody, mýdlo na mytí rukou, generátor elektřiny, porodnické a diagnostické nástroje, deka nebo alespoň kus čisté látky na zabalení miminka apod.), podvýživa i nevzdělanost matek.

Program Dobrý start do života míří právě na tyto oblasti, jeho cílem je zabránit zbytečným úmrtím nejmenších dětí a zajistit jim tak bezpečný vstup do života. Snaží se toho dosáhnout například zajištěním:

• vyškolených pracovníků nemocnic a zdravotnických center,

• lepší zdravotní péče o matku i dítě před porodem, při porodu a po něm (včetně očkování i řádné registrace dítěte při narození),

• základního vybavení novorozeneckých oddělení nemocnic v nejchudších zemích světa (vč. zdroje pitné vody) nebo

• osvěty zaměřené na správnou péči o děti.

Co se nakoupí?

Za peníze, kterými přispějete při vstupu na koncert, se nakoupí například tyto předměty/balíčky:

• kostka mýdla (1 ks = cca 3 Kč),

• výbava porodní asistentky pro 1 bezpečný porod (těhotenský stetoskop a sterilní chirurgický oděv; 1 sada = 110 Kč),

• očkování proti neonatálnímu tetanu pro těhotnou ženu (3 dávky vakcíny, jehla, box pro bezpečnou likvidaci biologického materiálu = 13 Kč),

• test na zjištění HIV (2 ks dostačující pro 1 budoucí matku = cca 30 Kč),

• základní antibiotika pro novorozence (pro 1 dítě = cca 8 Kč),

• očkování proti spalničkám (vakcína pro 1 dítě = cca 9 Kč),

• očkování proti dětské obrně (vakcína pro 1 dítě = cca 14 Kč),

• registrace při narození, vč. zkráceného rodného listu (pro 1 dítě = cca 25 Kč),

• hřejivá vlněná deka (1 ks = 156 Kč),

• porodní lůžko pro sterilní a bezpečný porod (1 ks = 14 409 Kč),

• tablety Aquatabs na čištění vody (1 tableta k vyčištění 4 - 5 litrů vody = cca 9 Kč)

Kontakt

Petra Hejlová

petra@zpivameprounicef.cz

+420 720 484 492


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)