Ve Švýcarsku zazní české lidovky. Na turné je zazpívá Český akademický sbor z Brna

Zpívání v němčině není pro Český akademický sbor (ČAS) z Brna typické. Tentokrát však do svého repertoáru jednu takovou píseň zařadil. Už 11. března totiž vyráží na týdenní turné do Švýcarska, kde si ho pod vedením dirigenta Michala Vajdy přijdou poslechnout lidé z města Trubschachen a jeho okolí.



Nikola Jakubová, úterý 6. března 2018
Magazín > Sborový život

Český akademický sbor z Brna

archiv sboru / Český akademický sbor

Celkem čeká zpěváky z Brna šest koncertů převážně v místních kostelech. Kromě českých skladeb se můžou posluchači těšit i na další kousky. „Jako český sbor vezeme do zahraničí hlavně naši hudbu. Tu pak doplní světové hity, jak oratorní tak operní. Je tam od každého něco,“ vysvětlil sbormistr Michal Vajda. Připravit se na takovouto akci přitom není nic jednoduchého. „Je to samozřejmě dost náročné, protože jeden koncert vychází zhruba na hodinu a dvacet minut,“ dodal Vajda.

Domluvit koncertní turné ve Švýcarsku byla podle hlavního organizátora a člena sboru Jana Tylka dobrá zkušenost. „Švýcarskému týmu patří velký dík, jsou to skvělí lidé, kteří jsou hodně zapálení do hudby. Vlastně to všechno byl jejich nápad,“ vysvětlil Tylk. Pro něj samotného pak znamená turné víc než jen hudební zážitek. „Pro mě je Trubschachen druhý domov. To, že sem přivedu své kamarády ze sboru, je pro mě opravdu hezká věc,“ dodal zpěvák.

Není to poprvé, co asi šedesát zpěváků vyrazí do Švýcarska ukázat, co umí. V roce 2016 se zúčastnili soutěžního festivalu sborů Montreux Choral Festival a odvezli si titul absolutního vítěze, tedy cenu Grand Prix. „Letos bude zájezd náročnější na koncerty, ale odpadne nám soutěžní stres. Takže se budeme moct soustředit na to, abychom odvedli skvělý výkon. Stejně tak budeme mít čas na odpočinek. Při něm se vždycky utuží kolektiv,“ řekla viceprezidentka sboru Simona Sváčková.

Kromě koncertování je výlet pro sboristy i malým dobrodružstvím. Stejně jako při poslední návštěvě budou i tentokrát bydlet v bunkru. „Takové ubytování je celkem zážitek, před ostatními není kam utéct. Ale nevadí nám to. Ve sboru máme parádní kolektiv, takže se těšíme,“ doplnila Sváčková.

Sbor zpívá pod vedením dirigenta Michala Vajdy od roku 2004. Od té doby získal řadu ocenění, mezi nejvýznamnější patří například Grand Prix z Montreux Choral Festival 2016 nebo zlaté pásmo v soutěži Slovakia Cantat 2016. Od roku 2017 vystupuje pod novým názvem ČAS.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)