Ženský komorní sbor Jirkov oslavoval 45 let

V sobotu 11. června 2016 se v ZUŠ Jirkov uskutečnil slavnostní výroční koncert Ženského komorního sboru Jirkov. Slavnostní proto, že sbor oslavil 45 let svého trvání a současně si připomněl nedožité 95. narozeniny svého zakladatele pana Jaroslava Cyruse.



Eva Rendlová, sobota 1. října 2016
Magazín > Sborový život

ŽKS Jirkov oslavoval 45 let koncertem

Vladimír Borgula / ŽKS Jirkov

Sbor byl založen na popud bývalých členek dětského sboru v roce 1971 jako sbor dívčí, ale jak ubíhal čas, plynule přešel do kategorie komorní sbor ženský. Za celou dobu trvání se sbor zúčastnil nespočetných kulturních akcí, festivalů, benefičních i adventních koncertů, soutěžních i nesoutěžních přehlídek a setkání pěveckých sborů, vánočních besídek i koncertů pro seniory, a to po celé republice.

Slávu své země a města Jirkova šíří sbor i v zahraničí. Zavítal do NDR, Slovenska, Maďarska, bývalého SSSR, Francie a Slovinska, naposledy v dubnu tohoto roku. Zejména spolupráce se slovinskými sbory je velmi krásná a pevná a trvá již 20 let. Však na nás také naši přátelé ze Slovinska nezapomněli, k našemu výročí nám upřímně blahopřáli.

Celý podvečer byl velmi pestrý. Vtipným komentářem provázela tradičně Mirka Magni (pro nás stále Bečvářová), bývalá členka sboru. Slavnostní ráz a důležitost této kulturní akce podtrhla i účast pana Jiřího Hromady, bývalého člena dětského sboru, jirkovského rodáka a nyní předsedy herecké asociace v Praze. Krásnými vřelými slovy vzpomněl na pana Jaroslava Cyruse, zakladatele sboru a čestného občana města Jirkova.

První část koncertu byla věnována retro vzpomínkám – zazněly skladby a písně, k nimž se váží významné události sboru (zazpívalo si je i publikum), a také skladby, které přímo „Komoráku“ věnovali hudební skladatelé. Srdeční záležitostí pro nás bylo i společné vystoupení s Pavlem Cyrusem v Lukášovských Gloria a Sanctus. Pak mile posluchače i nás potěšil první host – jirkovský sbor Ventilky. Zdařilá aranžmá známých tanečních i muzikálových písní od pana Luboše Hány i ostatní skladby v tradičně výborném provedení všechny posluchače nadchly. Druhý host, chomutovský Hlahol, také sklidil zasloužený potlesk za provedení obtížných skladeb a zejména závěrečná skladba Masopust se líbila.

V druhé části koncertu ŽKS přednesl několik skladeb ze současného repertoáru: skladbu Adoro te devote sboru věnoval přítomný skladatel Jan Zástěra, zaznělo tradičně i něco z „Ježka“, a na závěr Sestra v akci v perfektní choreografii Šárky Navarové.

A pak následovaly gratulace. Sboru blahopřáli naši přátelé, zástupci jiných sborů: Ventilky Jirkov, Hlahol Chomutov, Clavis cordium Most, Collegium hortensis Teplice, Gaudium Praha. V osobních gratulacích se připojily i Jirkovské seniorky a paní Liana Jíchová za Hlásek Chomutov. A mnoho e-mailových pozdravů: paní Zdena Součková, pan Jiří Laburda, pan Vladimír Frühauf s Canticou Bohemicou Litoměřice a další. Význam této kulturní akce dokreslilo i předání Zlatého odznaku UČPS za dlouholetou pěveckou i hudební činnost z rukou předsedkyně oblastního výboru UČPS pro Ústecký kraj paní Hany Kultové několika členkám ŽKS Jirkov.

Na závěr? Společné vystoupení všech sborů pod vedením střídajících se dirigentů bylo jen zdařilou pěveckou tečkou za celým koncertem. My, členky ŽKS jsme si koncert užily, věříme, že i naši hosté a naši milí posluchači. Všem ze srdce děkujeme a vynasnažíme se i nadále rozdávat svým zpěvem radost.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)