Studenti na festivalu Festa academica 2015 uctili památku obětí pařížských útoků

Ve dnech 13.-16. listopadu 2015 proběhl pátý ročník hudebního festivalu studentských sborů Festa academica, který již tradičně patří mezi oslavy Mezinárodního dne studentstva.



Martin Bouma, pátek 27. listopadu 2015
Magazín > Sborový život

Zrcadlo pratelstvi FA 2015 - Spojeny festivalovy sbor a orchestr Decapoda

Michal Fairaizl / Festa academica

V pátek 13. listopadu večer, právě v době, kdy se v Paříži odehrály tragické teroristické útoky, zaznívaly první tóny na Zahajovacím koncertu festivalu Festa academica v pražském Hlaholu. Studenti vysokých a středních škol, účinkující na dalších koncertech, se rozhodli uctít památku obětí těchto strašlivých činů. Činů, které odporují úctě k lidskému životu a základním hodnotám lidské společnosti vůbec, jejichž oslavou a připomínkou by právě festival Festa academica měl být.

V neděli 15. listopadu tak na koncertu akademických sborů Studenti sametu na pražské HAMU za účasti paní Isabelle Guisnel, ředitelky Francouzského institutu v Praze a Rady pro kulturu a spolupráci Francouzského velvyslanectví v Praze, zazněla francouzská státní hymna a vystupující studenti uctili památku obětí teroristických útoků minutou ticha.

Pro stejný akt se spontánně rozhodli také studenti středních škol spojeni do velkého, téměř dvousethlavého festivalového sboru na posledním koncertu Festa academica Zrcadlo přátelství. V pondělí 16. listopadu v Českém muzeu hudby ve společném provedení zazněly Missa festiva Johna Leavitta a ve světové premiéře také kantáta České moře, kterou skladatel Eduard Douša věnoval přímo festivalu Festa academica. Její text, vybraný z básní Jiřího Žáčka a Anny Kvapilové, se obrací proti hrůzám nacismu, a dává tak upomenout na události roku 1939, které vedly právě ke vzniku Mezinárodního dne studentstva. Stejně platný a výstižný se ovšem ukazuje být i ve vztahu k současným tragickým událostem. „Proti barbarům.“

Závěrem bychom rádi poděkovali všem účastníkům za jejich výkony a krásný umělecký zážitek. Návštěvníkům koncertů a přátelům festivalu děkujeme za jejich přízeň a věříme, že se společně shledáme opět za dva roky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)