Cancioneta Praga hostila vynikající jihoafrický sbor Cape Town Youth Choir

Ve středu 9. července přijel do Prahy mladý jihoafrický, řadou hudebních cen ověnčený, sbor Cape Town Youth Choir. V rámci svého čtrnáctidenního evropského turné již procestoval Německo, Bratislavu a bude cestovat ještě dále směrem do Lotyšska - Rigy, ve které se konají Světové sborové hry (World Choir Games).



Anna Batistová, sobota 9. srpna 2014
Magazín > Sborový život

Cancioneta Praga a Cape Town Youth Choir při společném koncertě

V Praze se jeho hostitelem stal mladý ženský sbor Cancioneta Praga. Vřelého přijetí se ovšem hostům z Kapského města dostalo také od Franki Verwey, velvyslankyně Jihoafrické republiky v Praze.

Ta nejprve pozvala oba sbory na společný oběd, který se konal v restauraci Parlament na Vinohradech. Výborné jídlo si oba sbory zpříjemnily tím, že si vzájemně zazpívaly několik hitů ze svého repertoáru. Po společném obědě se sbory vydaly autobusem směrem do centra, kde už je čekala generální zkouška ke společnému koncertu. V kostele svatého Šimona a Judy nejprve vyzkoušel svůj repertoár smíšený sbor Cape Town Youth Choir a po něm ženský sbor Cancioneta Praga.

Vyvrcholením celého dne byl právě mimořádný koncert konaný pod záštitou velvyslankyně Franki Verwey, který začal v 19 hodin. Téměř plný sál kostela svatého Šimona a Judy si nejprve vyslechl klasické skladby v podání ženského sboru Cancioneta Praga a následně písně z celého světa včetně Jihoafrické republiky. V druhé části koncertu vystoupil smíšený sbor Cape Town Youth Choir a sklidil se svými choreograficky důmyslnými skladbami veliký úspěch. Koncert završilo překvapení: společná píseň Adiemus od Karla Jenkinse a Ukuthula -jihoafrická lidová píseň. „Byl to jeden z nejkrásnějších a nejemotivnějších koncertů, jaké jsme kdy zažili, a to i díky fantastickému publiku, které vytvořilo neuvěřitelnou atmosféru,“ řekl sbormistr Lukáš Jindřich.

Po koncertě čekala na oba sbory společná večeře, po níž se jihoafričtí zpěváci odebrali do domovů pražských zpěvaček, které jim poskytly nocleh.

Ve čtvrtek 10. července dopoledne následovala prohlídka historického centra Prahy. Kolem poledního Cape Town Youth Choir odjížděl směrem na Bratislavu. Při poslední písni na rozloučenou pak sboristi těžko potlačovali slzy dojetí. „Byli bychom šťastni, kdybychom se mohli znovu setkat,“ doplnil sbormistr Lukáš Jindřich.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)