Hudba a bankovnictví spojily své síly při důstojné oslavě

Koncertní sezóna ve Velké Lhotě si již za deset let své existence našla spoustu příznivců především z dačického regionu. Tuto kulturní činnost po celou dobu podporuje také dačická pobočka banky Waldviertler Sparkasse, která v letošním roce rovněž slaví kulaté výročí 20 let v České republice. A tak slovo dalo slovo, a tradiční lhotecký koncert při svíčkách v rámci 10. koncertní sezóny se stal rovněž oslavou 20 let banky WSPK v Dačicích a okolí.



Jitka Čudlá, sobota 19. července 2014
Magazín > Sborový život

Tradiční Koncert při svíčkách ve Velké Lhotě

Festivia Chorus / Festivia Chorus

Koncert při svíčkách se konal v horním kostele Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě v sobotu 21. června 2014 od 21 hodin. Tento nejdelší večer v roce se k této příležitosti výborně hodil. Na koncertě vystoupil domácí pěvecký sbor Festivia Chorus pod vedením své sbormistryně MgA. Jitky Čudlé, která sbor rovněž doprovázela na klavír. Hlavním hostem večera byl rakouský sbor GMV Hilaria Kautzen, který řídil Gerhard Wanko. Oba sbory předvedly kvalitní umělecký výkon, který potěšil všechny přítomné.

V tomto případě byly také spojeny kulturní vjemy se zážitky kulinárními a své místo si zde našel i charitativní aspekt. Banka WSPK totiž nejen že všechny posluchače na koncert pozvala zdarma, ale zajistila také o přestávce vynikající občerstvení. Sklenice s vínem se třpytily ve světle svíček, které vyrobila chráněná dílna z Pelhřimova. Dortíky paní Tiché byly vyrobeny speciálně pro tuto příležitost a na všech výrobcích se objevil motiv srdce – oslav 20. výročí banky.

Po přestávce následovala ještě druhá část koncertu. Vedoucí banky, pan Karel Geist, společně s předsedou pořádajícího o. s. Komorní sbor Velká Lhota panem Josefem Čudlým, všechny návštěvníky přivítal a zdůraznil dlouhodobou fungující spolupráci obou subjektů. Všichni návštěvníci při odchodu domů dostali milý dárek – svíci s motivem srdce.

Pěvecký sbor Festivia Chorus ještě týden nato, 28. 6., vystoupil také v rakouském městečku Thaya, kam ho pozvalo místní pěvecké sdružení, vedené paní Manuelou Müllner, k oslavě 25 let od svého vzniku. Také tato oslava měla vynikající atmosféru.

Velice se těšíme na další spolupráci se všemi našimi sborovými přáteli. Daří se nám v této oblasti rozvíjet velice přínosnou přeshraniční spolupráci.

Závěrem dovolte ještě pozvání na další akce, které v nejbližší době pořádá o. s. Komorní sbor Velká Lhota: V sobotu 19. července od 19 hodin začíná v horním kostele ve Velké Lhotě Koncert komorní hudby, kde se Jitka Čudlá představí opět jako sopranistka, vystoupí společně s flétnistou Vítězslavem Drápalem a kytaristou Liborem Janečkem. V sobotu 9. srpna, až od 19:30 začne varhanní koncert Martina Jakubíčka, kterým oslavíme 140 let památkově chráněných velkolhoteckých varhan. Na září je pak plánovaný slavnostní koncert k 10 letům sboru Festivia Chorus a koncertních sezón ve Velké Lhotě. Zde bychom rádi přestavili také nové CD našeho sboru, které jsme již s hudebním režisérem Milanem Vidlákem společně natočili, a na jehož vydání nyní usilovně pracujeme.

Vstupenky na uvedené akce můžete zakoupit vždy na místě konání, pokladna je otevřena 30 minut před začátkem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)