Trojjediná hudební radost aneb Teplicko nechodí jen na Kabáty

Krušnohorský pěvecký sbor Teplice (dále KPST) pozval na víkend 8. a 9. června 2013 do Čech chrámový smíšený pěvecký sbor M@gnificat z Bratislavy. Ten působí od r. 1996 ve farnosti Kostela Narození Panny Marie na sídlišti Dlhé Diely, vysvěceném toho roku uprostřed mnohatisícového sídliště metropole na Dunaji. Sbor tvoří dvacet lidí dvou generací, řídí jej absolvent bratislavského Štátného konzervatória, pan Mgr. Marián Kittner.



Jan Nehemi Maryško, středa 2. října 2013
Magazín > Sborový život

(foto: Peter Noskovič)

Peter Noskovič / archiv

Zahraniční host na Přehlídce

Někdy počátkem listopadu se rozběhla moje e-mailová komunikace s prof. Ing. Milanem Sokolem, Ph.D, oporou a moderátorem souboru M@gnificat. Hosté si velmi rychle rezervují Penzion Antonie, o jídlo a doprovodný program na víkend 8. a 9.6.2013 se postará KPST.

V polovině května 2013 je domluvena odpolední účast M@gnificat, jediného zahraničního hosta, na přehlídce sborů ústeckého regionu, letos nově v sobotu 8.6.13 od 13 hodin na Biskupském gymnáziu v Bohosudově (dále BGB), po němž bude následovat večerní koncert v Teplicích, s dobrou propagací Domu kultury Teplice (Kabáti Na Stínadlech jsou přece jen konkurence).

V kapli BGB se v úvodu Přehlídky konal s moderováním sbm. Audite silete (dále AS), Ing. Vlasty Holíkové, slavnostní ceremoniál přivítání zástupcem místní samosprávy a radostné odměňování zásluh. Osm sbormistrů převzalo z rukou zástupce místní samosprávy upomínkové předměty, devět zpěváků a zpěvaček převzalo stříbrné a zlaté odznaky Unie od Mgr. Kultové, obětavé organizátorky, zpěvačky, skvělé ženy. Těší nás, že mezi držitelkami těch zlatých odznaků, za dlouholetou aktivní sborovou činnost, se na návrh výboru byly i členky KPST, paní Věra Slaničková a Hana Kábová. Mezitím doráží kolona vozidel se slovenskými MPZ na parkoviště BGB, z budovy BGB zní první tóny domácích AS.

Kaple gymnázia je nabytá, sbor za sborem předvádí gejzíry čiré radosti ze společného zpěvu, zpěváci očima hltají gesta svých sbormistrů, ztiší se do neslyšných pianissim a vzápětí vyplní prostor mohutným chorálem. Tak vystoupí po Audite silete a s oceněními se děkují kolegům pánové z Pěveckého sdružení severočeských učitelů z Mostu, Krušnohorský pěvecký sbor Teplice, Clavis cordium Most, Ženský sbor z Peruce, Hlahol Chomutov, Ženský komorní sbor Jirkov a jako umělecký vrchol jediný zahraniční host, chrámový smíšený pěvecký sbor M@gnificat z Bratislavy. Získává jako jediný privilegium vyhovět přání kolegů z ostatních sborů, a přidává.

Vyhlášená sbírka na postižené povodněmi vynesla 6.650,- Kč. Díky, kolegové! A už jen pozvánka na Tibi laus Most 2014 a Přehlídku sborů Bohosudov 2015.

Kostel sv. Jana Křtitele

Je večer, 19 hodin. Kostel sv. Jana Křtitele v Teplicích, Zámeckém náměstí. Zvu na pódium hosty, sbor M@gnificat z Bratislavy. Sbormistr Marián Kittner s vážnou tváří a lehkým humorem uvádí jednotlivé skladby. Zaznívá gregoriánský chorál v kombinaci s barokní polyfonií, staroslovanská Tebe poem, Gloria, a nemůže chybět jeho vlastní skladba Miserere. Naprostý soulad gest a hlasů, intonace a frázování, kombinace rejstříků sopránu, altu, tenoru a málokdy slýchaného, výjimečně čistého kontra-basu.

Kultivovaný hudební předěl mezi sbory připravil pan Petr Benda ve spolupráci s členkou opery ND v Praze, sopranistkou, paní Evou Charvátovou.

Krušnohorský pěvecký sbor Teplice pod vedením a s průvodním slovem pana Petra Bendy uvádí pečlivě nacvičený program. Lehká nervozita v sopránech a tenorech mizí hned po úvodních krátkých skladbách Alta trinitta Beata a Cum decore. Prubířským kamenem vystoupení je Banchieriho Sinfonia senza parole. Dvě výrazově odlišné části, změny tempa, to klade na ještě nedávno odepisované pěvecké těleso vysoké nároky. Troufám si říci, že tento večer mládneme (alespoň na těch 30 minut) každý alespoň o 10 let. De Marziho Signore delle Cime, Händelovo Canticorum jubilo, zpíváme s maximálním soustředěním. Sbormistr Benda, věren svému slavnému příjmení, pevně drží v rukou stylovou čistotu a pečlivě připravenou gradaci.

V Saint-Saënsově Ave Maria, gratia plena s klavírním doprovodem zazní opět příjemný soprán paní Evy Charvátové. Přichází vrchol vystoupení KPS, Coro di schiavi Ebrei „Va, pensiero“, sbor Židů z opery Nabucco Giuseppe Verdiho. Aplaus. Semerákova Musica předznamenává závěr, společný zpěv skladeb z loňského ročníku Musica Sacra-hudba bez hranic, argentinského Santo, Santo, Santo (pan Petr Benda) a pocty hostům, Suchoňovy ódy Aká si mi krásna, vede pan Marián Kittner. Rozcházíme se naplněni čerstvými dojmy, které budou naše mysli, duše i podvědomí nějaký čas zpracovávat, zhodnocovat, budeme se navzájem inspirovat, bude pokračovat komunikace.

Nedělní ztišení na mezinárodním shromáždění

Přání iniciátorů návštěvy bratislavského chrámového pěveckého sboru a jeho vedení bylo účastnit se nedělní bohoslužby v některém z teplických církevních sborů. Volba nakonec padla na shromáždění Bratrské jednoty baptistů (dále BJB) v Šanově, kde se scházejí křesťanští uprchlíci z Barmy, volyňští Češi, Rusové Ukrajinci a tepličtí, lovosičtí a bílinští bratří (BJB, Církev bratrská, Čs. církev evangelická).

S přáteli z M@gnificat se v tu neděli, 9.6.2013 po poledni, loučím na parkovišti vedle Penzionu Antonie, vzájemně si žehnáme a osádku “belasého“ (sborová barva) citroëna Picassa provází přání klidné cesty. Zůstávají silná pouta – víra, přátelství a hudba.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)