Desetiletá Punkva zazpívá naposledy?

Pěvecký sbor Gymnázia Přípotoční je smíšeným mládežnickým sborem, který se vynoří vždy na Vánoce, aby se mohl uskutečnit jeho již tradiční adventní koncert. Možná i proto nese název Punkva.



Jiří Popelka, pondělí 28. listopadu 2011
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Punkva

Pěvecký sbor Punkva / Pěvecký sbor Punkva

Život Punkvy, jehož uměleckou úroveň má od samotného počátku na svědomí sbormistr Martin Stolbenko, se opakuje v pravidelných ročních cyklech. Se začátkem školního roku se ke sboru vždy přidá pár zpěváků z řad nejnižšího ročníku. Krátce před Vánoci pak probíhá intenzivní zkoušení, kterého se pravidelně účastní i bývalí studenti gymnázia, dnes již vysokoškoláci. Nacvičené skladby pak sbor předvede na adventním koncertě, který se kromě několika výjimek koná tradičně ve školní jídelně. Po Novém roce nastává sboru období hybernace, které je někdy přerušeno na konci školního roku závěrečným koncertem.

Letošní rok je však pro Punkvu výjimečný. Sbor slaví již 10 let na půdě vršovického gymnázia. A protože je kulaté výročí vždy potřeba oslavit, nebude se koncert letos konat v jídelně, nýbrž v útulných, a přeci jen o něco více důstojných prostorách divadla Mana.

Na programu budou písně klasické i populární, vánoční i nevánoční, české i zahraniční, zkrátka od všeho něco. Již klasickými kousky punkevního repertoáru jsou například skladby The Java Jive, Hejo, spann den Wagen an, Syahamba nebo poněkud vážnější Ave verum corpus W. A. Mozarta. Za zmínku stojí i několik skladeb, jejichž text je upraven jaksi na míru sboru - Vánoce v Ďáblicích Ivana Mládka či Toulaví zpěváci Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.

Výroční (a možná i poslední?) koncert se koná ve vršovickém divadle Mana 29. listopadu od 19:00. Vstupné je dobrovolné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)