Gentlemen Singers dvakrát zlatí na festivalu Tolosa Choral Contest

Přesně před rokem si Vokální soubor Gentlemen Singers přivezl premiérové vítězství z festivalu Busan Choral Festival & Competition v Jižní Koreji. Tentokrát tento osmičlenný soubor úspěšně reprezentoval Českou republiku na prestižní sborové soutěži Tolosa Choral Contest ve Španělsku.



Richard Uhlíř, neděle 4. prosince 2011
Magazín > Sborový život

Gentlemen Singers a jejich španělské vítězství

Tato soutěž se pořádá každoročně již od roku 1969 a během 42 let si získala jako jedna z mála evropských soutěží světové renomé a uznání hudebních odborníků z různých koutů světa. Letošní novinkou v kategorii vokálních souborů, které se účastnili právě „královéhradečtí gentlemeni“, byla možnost přihlášení profesionálních souborů. V konkurenci špičkových evropských těles se Gentlemen Singers neztratili, ba co víc, jak ve světské tak v duchovní části soutěže vyhráli a zařadili se po bok několika málo ansámblů, kterým se v bohaté historii festivalu povedl tento zlatý „double“. V soutěžním repertoáru nechyběly renesační skladby, díla českých autorů, ale také skladby napsané přímo pro Gentlemen Singers od současných skladatelů, jakými jsou Petr Wajsar, Jan Vičar či Jan Jirásek.

Kromě dvou soutěžních vystoupení absolvovali Gentlemen Singers během dvanáctidenního turné osm koncertů. Všechny koncerty byly odměněny potleskem vstoje a slovy uznání, přičemž závěrečný koncert „zlatých hochů“ v nádherné katedrále v Pamploně si nenechalo ujít na 500 nadšených diváků.

Účast souboru na soutěži Tolosa Choral Contest byla finančně podpořena Ministerstvem kultury ČR. Vokální soubor Gentlemen Singers trvale podporuje Statutární město Hradec Králové.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)