Kalina zpívá 30 let

…a ty kalino rozvíjej se – a ty dívko přemýšlej…

Slova výše uvedené písně rozhodla o názvu nově založeného ženského sboru MK PZKO ve Fryštátu. První pracovní setkání Kaliny proběhlo 3. září 1981 ve společném kruhu.



Wanda Kondziolkowa, přeložila Elzbieta Venclová, středa 26. října 2011
Magazín > Sborový život

Noty

-cs-

Nebylo nás tehdy moc. Celkem 24 žen, ale již v květnu 1982 soubor čítal 44 členek. Byla vybrána rada sboru, v jejímž čele stanula vynikající pracovnice fryštáckého PZKO paní Eva Zolih. Uměleckým vedoucím a zároveň dirigentem se stal učitel pan Otakar Winkler, který minulých třicet let pracoval na pozvednutí úrovně uměleckého sboru. Funkce sekretářky se ujala paní Helena Krzyzanek, hospodářkou se stala paní Marie Waleczek. O finance se starala paní Stefanie Hodurová a o kroniku sboru paní Wandzie Gasiorová. Paní Wandzie Kondziolkowa byla pověřena funkcí zástupce dirigenta. Sbor doprovázela Helena Pawlas.

Léta minula a ve sborové radě se střídaly členky – funkce zastávaly paní – Anna Glac, Ilza Zuczek, Anna Staniczek, Hilda Jurczyk, Genowefa Raszyk, Janina Pieczka, Maria Pieczka, Wanda Böhm, Janina Babczynska, Aniela Chowaniec, Olga Kozok, Janina Przybyla, Wanda Miech, Zofia Badošek. Kalina v období minulých třiceti let vystupovala nejenom v bratrských PZKO, ale také na Slovensku a v Polsku. K nejkrásnějším a nezapomenutelným zážitkům patří např. Koszalinské setkání polských sborů. Sbor je též držitelem mnoha diplomů, pamětních ocenění a nejenom to. Naposledy byla Kalina oceněna starostou města panem Tomášem Hanzlem – pamětní plaketou rady města Karviné – za dlouholetou práci na poli rozvoje kultury ve městě.

Ve sboru byly chvíle radostné, ale též chvíle zahalené žalem. Bohužel jsme se již několikrát loučili s kolegyněmi na jejich poslední cestě.

Žádná z nás si nedokáže představit týden bez čtvrteční zkoušky sboru. Ačkoliv si věk žádá odpočinek, nadále se ochotně setkáváme a plánujeme, co je třeba udělat, aby sbor stále trval a aby zvyšoval svoji uměleckou úroveň. Chceme, aby naše publikum přijímalo naše vystoupení s radostným zážitkem a úctou. Každý čtvrtek v 16 hodin zasedáme na svých místech, dirigent zvedá taktovku a zní první akordy piana zpod rukou našeho doprovodu, paní Wandy Miech. Z otevřených oken společenské místnosti plyne píseň Noskowskieho, doprovázená pěkným textem Marie Konopnické…(przepioreczka sie odzywa ida ida polem zniwa…)

Bude výročí! Již dnes vás zveme!

Výroční koncert ženského pěveckého sboru Kalina - 5. listopadu 2011, 15:30h – základní umělecká škola Bedřicha Smetany Karviná - Mizerov


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)