Radiový zázrak - dětský sbor jinak

Dětský sbor Chorus Angelus je již znám skrze své netradiční projekty a hostování. Jedním z takových projektů, které v poslední době vybočily z vžité koncepce dětského sborového zpívání, bylo vydání CD s podezřelým názvem "Radiový zázrak".



Lukáš Prchal, středa 2. září 2009
Magazín > Studie a recenze

Sbor v roce 2006 koncertoval se stejnojmenným programem, složeným z písní z různých koutů světa, prokládánými mluveným slovem v různých jazycích. Doprovod tehdy obstarávala neobvyklá kapela ve složení fagot, didjeridoo, kontrabas a djembe. Celková koncepce dítěte, které přelaďuje staré dlouhovlnné rádio a přesouvá se tak otočením knoflíku o nepředstavitelné vzdálenosti po celém světě, se však začala naplňovat až letos, když sbormistr Lukáš Prchal oslovil několik svých přátel, aby natočené písničky zremixovali do taneční podoby. Na počítačích pánů loop.rtz, DJ Horyna, swetja a Dr. Wajsar, se tak zrodilo celkem 8 tracků, které se dotýkají stylů disco, drum'n'base, techno, acidhouse, ambient a dalších. To vše za použití dětských vokálů. Mnoho písniček se tak dočkalo zcela nové podoby jak samozřejmě po stránce zvukové, tak i formální. Často se v jednom tracku setkají třeba 3 písně naráz (např. israleská, italská a americká) v kontrapunktickém propletenci, který by do té doby nikoho nenapadl. Jeden z tracků je složen výhradně z digitálně upravených vokálů, kdy vystřižené a upravené sykavky nahrazují hi-hat a z nechtěného kopnutí do mikrofonního stojanu vznikl zvuk kopáku.

Křest CD proběhl v červnu v pražském klubu La Fabrika, kde byl téměř celý program desky proveden živě. (To byl trochu oříšek, protože musel vzniknout nový notový zápis remixů a děti si musely zvyknout, že např. 2. soprán opakuje jeden takt 86x a pak jde dál, nebo že Ecco la primavera není na 9/8, ale na 4/4 a jedna osmina se musí vynechat :) Večerem provázela Ester Kočičková, známá to milovnice dětí a bývalá vychovatelka, kmotrem CD se stal beatboxer Jaro Cossiga, který na podiu také předvedl, jaké zvuky a složité beaty lze vyloudit jen na pusu a mikrofon.

Jednotlivé tracky si můžete poslechnout, stáhnout a nebo rovnou objednat CDčko na projektovém webu www.radiovyzazrak.cz.

Chorus Angelus sice připravuje na letošní vánoce tradiční "koledový" program, ale z nonartificielních projektů se už nevyvlíkne. V květnu vystoupil na festivalu Jazz Černošice s provedením jazz-rockového medley "Godspell" za doprovodu rytmiky a houslí. V červenci absolvoval natáčení CD a poté také klipu pro pořad Noc s Andělem, kde hostoval se skupinou Fourth Face na projektu "Hudba 100% mužů" - totiž na předělávkách písní Osvobozeného divadla do Hardcorových a metalových verzí. Posledního řijna letošního roku budete moci Chorus Angelus vidět a slyšet v projektu Filipa Benešovského "The Wall 2009" na podiu O2 Arény - v podiovém remaku slavného filmu skupiny Pink Floyd.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)