Znojmo žilo jazzem

V neděli 25.1. 2009 skončil jazzový festival Jazz Fest Znojmo. Společně s předními osobnostmi naší i evropské jazzové scény v programu festivalu vystoupil i Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v Brně vedený pod vedením dirigenta Michala Vajdy.



J. Zelený, pátek 30. ledna 2009
Magazín > Sborový život

V programu nedělního mattiné v bazilice Panny Marie a sv. Václava v Louce zazněly černošské spirituály a moderní duchovní hudba, vrcholem koncertu pak bezesporu bylo uvedení Malé jazzové mše současného anglického skladatele Boba Chilcotta. Skladba vznikla v roce 2006 a propojuje tradiční pojetí duchovní hudby s jazzem, jednotlivé části latinské mešní kompozice autor zpracoval v různých jazzových stylech: blues, ragtime, swing. Vystoupení sboru mělo mezi diváky velký ohlas a sklidilo zasloužené ovace. Soubor zaujal posluchače vysokou úrovní nastudovaní skladeb i hlasově kultivovaným a muzikantsky citlivým projevem, výsledný dojem z jejich vystoupení byl pak ještě umocněn vizuálně, pohledem na spontánně jazzujícího sbormistra.

Pěvecký sbor Masarykovi University, držitel prestižní ceny Sbor roku udělované každoročně Českou sborovou akademií potvrdil ve Znojmě svou vynikající pověst. Můžeme jen doufat, že studenty z Brna opět uslyšíme při některém z koncertů dalšího ročníku festivalu.

Goes to Wine je festivalem, který si bezesporu zaslouží pozornost, vybočuje totiž z řady podobných událostí celkovým pojetím a jedinečnou atmosférou. Jeho osobitost napovídá už podtitul akce (Jazz Goes to Wine), jde totiž o souznění, soulad a propojování zdánlivě jen okrajově souvisejících věcí. Setkávají se zde hudba, víno, historie, hudebníci i posluchači různého typu, vše pak propojuje Jazz; hudba mnohotvárná a výsostně živá.

Pořadatelé mohou být spokojeni, přes mrazivé počasí navštívilo koncerty letošního ročníku festivalu na dva a půl tisíce diváků, Znojmo tedy v uplynulých čtrnácti dnech skutečně žilo jazzem!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)