Vánoce s Iuventus, gaude!

Vánoční setkání sboru Iuventus, gaude! se letos 27. prosince konalo v Eurocentru již potřetí. Jako každoročně vystoupili členové všech oddělení sboru. Koncert zahájil nejstarší sbor skladbou Gloria Jana Nováka, ale pak už patřilo pódium nejmladším sboráčkům z přípravného sboru Pueri, gaudete! Byli roztomilí, veselí a zpívali s velkou chutí a s nimi při společné písničce celý sál. Velký potlesk si zasloužili.



Ivana Ullmannová, čtvrtek 1. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Po nich nastoupili v oranžových sborových tričkách Amici, gaudete!, tedy starší přípravný sbor. Zazpívali lidovky, skladby Petra Ebena a J.S.Bacha, ale také píseň Can you hear me?, kterou na text hluchoněmé dívky napsal Bob Chilcott, proto nejen zpívali, ale také „mluvili“ znakovou řečí. Svoje povedené vánoční vysoupení zakončili italskou folkovou skladbou Ave Maria v úpravě Tomáše Pospíšila. Pak už přišel na řadu nejstarší sbor Iuventus, gaude! a také komorní sbor Choricus, gaude! Zazněly skladby duchovní i Lukášův Věneček, který sboráci tak rádi zpívají. O přestávce jsme díky maminkám a babičkám sboráků mohli divákům nabídnout pestrou ochutnávku vánočního cukroví.

Pak už byla na řadě druhá část programu, kterou zahájil slavnostní křest nového CD duchovní hudby Gaudete! Nejprve se ale představili kmotři. Prvním z nich měl být skladatel Vadim Petrov, ale onemocněl a musel se omluvit. Alespoň duchem byl ale přítomen, protože sboru věnoval skladbu na motivy své hudby ke Krkonošským pohádkám, kterou pod názvem Krkonošská pohádka otextoval Eduard Krečmar. Díky panu Kadavému současně se zpěvem na plátně ožily i postavy z Krkonošské pohádky.

Dalším z kmotrů byl pan starosta Petr Tulpa, který ovšem letos se sborem výjimečně nezpíval a jen hovořil.

Třetím kmotrem byl ten, který se o vznik CD zasloužil nejvíc, protože právě on přišel s nápadem natočit skladby, které sbor připravoval na sborovou olympiádu v Grazu, a také vznik CD podpořil finančně i vlastní pomocí. Třetím kmotrem se tedy stal sborový tatínek a dvorní fotograf sboru pan Václav Landovský. Protože spolu se sborem sdílel také krásné chvíle v rakouském Grazu na 5. ročníku World Choir Games, kde sbor získal zlatou a stříbrnou medaili, zavzpomínal si na chvíle v Grazu celý sál. A bylo symbolické, že právě Ditka, dcera pana Landovského, přinesla za zvuku dětského pláče v povijanu sborové novorozeně, aby mu kmotři popřáli. Doufáme, že se nám povede splnit přání pana starosty, aby tohle „mimino“ mělo do roka brášku nebo sestřičku.

Při směsi evropských vánočních koled doprovodil sbor na klarinet Petr Bárta, který se zhostil hned tří rolí: hudebníka, zpěváka a komika. Svým vystoupením koncert krásně odlehčil.

Jako poděkování nejdůležitějším sponzorům a partnerům sboru předal sbormistr Tomáš Pospíšil spolu s ředitelem ZUŠ Vítem Rakušanem pamětní listy a právě pokřtěná CD Gaudete! Vážíme si jejich velké pomoci, bez které by možnosti sboru cestovat na soutěže domácí i zahraniční byly mnohem menší. Ocenění a zároveň vzpomínku na zatím největší úspěch sboru na sborové olympiádě dostali: Město Jablonec nad Nisou, Eurocentrum, Nadace Preciosa, Jablotron, TRW Automotive, pan Václav Landovský a HWG comp.Praha.

Loučení nepatří k nejveselejším okamžikům, ale když víte, že ti, které máte rádi, se alespoň občas budou vracet, není to zase tak smutné. Sbor se loučil s těmi, kteří během tohoto roku ve sboru skončili nebo právě po vánočním koncertu končí. Důvody jsou různé: věk, maturita, mutování, odchod na školu mimo Jablonec. Nikdo z nich ale neodcházel rád a nikoho z nich sboráci nepouštěli ze svých řad s úlevným povzdechem a to je určitě pro sbor dobré vysvědčení. Všichni, kdo skončili dostali na pódiu list se jmenováním doživotním čestným členem sboru. A určitě se s nimi budeme dál rádi setkávat, s některými v komorním sboru, s jinými alespoň na sborových koncertech, táborácích a jiných setkáních.

Závěrečné koledování zpívalo na pódiu kolem 120 sboráků a v sále asi 450 diváků. Právě tím byl letošní koncert rekordní, počtem sboráků, který rok od roku roste, i počtem diváků. Eurocentrum nám pomalu začíná být těsné, ale protože jsou tam na nás tak hodní a pomáhají nám, budeme spíš na příští rok vymýšlet, jak do sálu natěsnat víc židlí, než abychom hledali větší prostory.

Poděkování patří letos všem, kdo přišli a vytvořili v sále tak krásnou atmosféru, všem rodičům, kteří před koncertem i během něj pomáhali. Největší kus práce tradičně odvedli sbormistr Tomáš Pospíšil, klavíristka Jana Kvochová a hlasová poradkyně Lucie Jarešová. Je hezké na koncertě i z ohlasů rodičů cítit, že jejich práci oceňují a mají k ní respekt a že své děti jim svěřují rádi. Na sborovém setkávání totiž není krásná jen hudba, ale i hezké vztahy, přátelství a sounáležitost. Děkujeme za Vaši podporu a pomoc a těšíme se na další nejen vánoční setkávání.

Krásný, spokojený a klidný rok 2009 přeje celý sbor Iuventus, gaude!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)