Bosenská kultura v Liberci

Od čtvrtka 29. května do pondělí 2. června pobýval v Liberci na pozvání pěveckého sdružení A MY TAKY… pěvecký sbor z Bosny a Hercegoviny GRADSKI HOR MOSTAR s jeho sbormistrem Edinem Kmetašem. Městský sbor Mostar byl založen ve stejnojmenném bosenském městě v roce 1997, původně jako 70členný, dnes v něm aktivně zpívá asi 30 členek.



Dana Andrejsová, Jitka Gschwentnerová, středa 4. června 2008
Magazín > Sborový život

autor: Karel Kašák

Sbor své umění prezentuje nejen v Bosně a Hercegovině, ale vystupuje i v zahraničí, např. ve Francii, Norsku či Turecku. V loňském roce byl organizátorem Festivalu sborů Bosny a Hercegoviny v Mostaru, kterého se spolu s dalšími 13 sbory jako čestný host zúčastnilo i liberecké sdružení A MY TAKY… Sbormistr Edin Kmetaš ukončil studium Hudební školy v Mostaru v roce 2001, v témže roce se stal členem Městského sboru Mostar a od roku 2002 je jeho uměleckým vedoucím.

Snahou pěveckého sdružení A MY TAKY… bylo nejen splnit reciproční povinnost, ale především představit liberecké veřejnosti bosenskou kulturu, našim hostům pak Liberec s jeho přírodními a kulturními památkami. Na členky pěveckého sboru z Mostaru s jejich sbormistrem, zástupkyni ministerstva kultury Bosny a Hercegoviny pí Mirelu Šačić i celý doprovod tak čekal v Liberci bohatý program - prohlídka hradu Frýdlant, celodenní prohlídka hl. města Prahy, návštěva ZOO, výlet na Ještěd. Návštěvu z Mostaru přivítal na liberecké radnici osobně také primátor města Ing. Kittner. Z radniční věže si pak mostarští přátelé naše město prohlédli z ptačí perspektivy.

Vyvrcholením pobytu bosenského sboru v Liberci byl společný koncert obou sborů v sobotu 31.5., jemuž dalo název krédo mostarského sboru – PŘÁTELSTVÍ A ZPĚV. V úvodu koncertu vystoupilo pěvecké sdružení A MY TAKY... pod vedením Lukáše Trykara převážně s hudbou českých i evropských skladatelů 20. století. V druhé polovině koncertu pak bosenští hosté představili tradiční hudbu Bosny a Hercegoviny, například lidové písně Zapjevala sojka ptica, Kraj tanana šadrvana či Karanfile, cvijeće moje. Zazněly také „Ero s onog svijete“ od skladatele Jakova Gotovače a samozřejmě skladba opěvující krásu Mostaru „Moj Mostar“ od současného velmi populárního bosenského skladatele a zpěváka Dino Merlina. Setkání obou sborů na jevišti zakončil společný zpěv – lidová „Kyčera, Kyčera“ v českém jazyce a „Kraj jezera“ v jazyce bosenském.

I přes veliké teplo, které panovalo v těchto posledních dnech v Liberci, přišlo na koncert početné publikum, které přilákala bosenská kultura, pro nás tak neobvyklá, neboť je velmi ovlivněna orientálním koloritem.

Celý pobyt provázela přátelská a vřelá atmosféra a proto věříme, že se s bosenským sborem v Liberci v budoucnu opět setkáme.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)