Festival v Gerzat s českou účastí

Festival „3ème festival international de chant choral“, pořádaný Association Notes et Des Lyres Gerzat, probíhal ve dnech 1.–4. května 2008 ve francouzském městě Gerzat (nedaleko Clermont Ferrand). Večerní koncerty se uskutečnily v divadle Cornillon a v sále Le Galion. Účastníkem třetího ročníku festivalu byl Ženský komorní sbor Jirkov, mužský sbor Sängerchor Saarbrücken - Bischmisheim z Německa a domácí francouzské sbory. ŽKS Jirkov vystoupil pod vedením Šárky Navarové a Magdy Martincové celkem třikrát.



Hana Kultová, neděle 25. května 2008
Magazín > Sborový život

Na schodech před černou katedrálou v Clerment Ferrand

Festival byl nesoutěžní, jeho snahou bylo a je přibližovat posluchačům rozmanitost evropského sborového zpěvu, různorodost přístupu zpracování v široké škále hudebních žánrů. V průběhu festivalu se zájemci mohli zapojit do práce v jednotlivých ateliérech, jejich prostřednictvím bylo v letošním roce možné studovat tradiční francouzský zpěv místního departementu a jako protipól jazz vocalový zpěv. Vystoupení účastníků ateliérů, kteří se představili v závěru festivalu, bylo velmi zajímavé. Proto také byl jeden z našich koncertů rozdělen na dvě samostatné oddělené části a v první z nich byla představena pouze česká sborová tvorba. Veliký ohlas u publika měly skladby Zdeňka Lukáše, Václava Trojana, Otmara Máchy a úpravy lidových písní. Ve druhém bloku zase velmi zaujaly světové skladby v úpravě českých autorů i současná zahraniční sborová tvorba.

Všechna naše vystoupení byla velmi úspěšná, obrovský potlesk sklidily také sólistky sboru. Lze právem hovořit o skvělé reprezentaci města, regionu a celé ČR. Svědčí o tom nejen reakce posluchačů, ale také skutečnost, že obě dirigenty získaly zvláštní ocenění města Gerzat a náš soubor byl vybrán pro natáčení francouzské televize T 3.

Organizátoři festivalu našli prostor i pro krátké poznání nejbližšího okolí. Krásným zážitkem byly pohledy z hory Puy de Dôme (1465 m) a prohlídka historických částí města Clermont Ferrand. Toto „dvojměstí“ je proslavené především firmou na výrobu pneumatik Michelin, ale také dominantní tzv. černou katedrálou, která je postavena z vulkanického kamene. Neuvěřitelnou shodou šťastných náhod se podařilo, že si náš sbor v této gotické katedrále Notre Dame de l´Assomption přes velmi přísná pravidla mohl zazpívat. Neumíme najít slova pro vyjádření svých pocitů, tenhle okamžik nám zůstane dlouho v paměti. Stejně tak jako nezapomenutelný prožitek z provedení Dobití ráje v úpravě pro smíšený sbor a orchestr, které zaznělo pod taktovkou ředitele festivalu na konci závěrečného koncertu v podání všech přítomných souborů.

Naše upřímné poděkování patří městu Jirkov, které tento projekt finančně podpořilo a dále společnostem Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s., Karlovy Vary a Preciosa, a.s., Jablonec nad Nisou, které díky svému vstřícnému přístupu umožnily úspěšnou prezentaci českých výrobků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)