DUHA slavila své 20. výročí s Hradišťanem

Dne 2. 11. 2007 se v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu uskutečnil společný koncert Ženského pěveckého sboru DUHA a cimbálové muziky Hradišťan s názvem Zpívání nejen o lásce.



Lenka Russová, sobota 10. listopadu 2007
Magazín > Sborový život

Ženský pěvecký sbor Duha Ostrava založil v roce 1987 uznávaný český sbormistr Jaromír Richter. Od roku 1989 sbor vede doc. Pavel Režný, který působí na katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Většina členek sboru získala své pěvecké dovednosti v Ostravském dětském sboru. Sbor nemá zřizovatele, působí jako samostatný subjekt. To znamená, že veškeré financování musí pokrýt z vlastních zdrojů a z prostředků, které se podaří získat z grantů a od sponzorů.

Společná záliba ve sborovém zpívání sbor dovedla až k letošnímu dvacetiletému jubileu. Za tu dobu má ŽPS Duha Ostrava za sebou bezpočet absolvovaných vystoupení a koncertů doma i v zahraničí. Sbor úspěšně vystupoval např. v Dánsku, Polsku, Německu, Francii, Anglii a Chorvatsku, natáčel v Českém rozhlase a účinkoval v pořadech České televize. Právě při společném účinkování v pořadech dramaturgyně ČT Naděždy Urbáškové se Duha přímo seznámila s tvorbou jednoho z nejuznávanějších skladatelů a interpretů současnosti – Jiřím Pavlicou. Výsledkem pak je množství Pavlicových skladeb a úprav v repertoáru sboru.

ŽPS Duha na tento výjimečný koncert pozval i své bývalé členky, které se zapojily v první části koncertu. Repertoár první části koncertu byl tvořen výběrem skladeb různých hudebních epoch i žánrů. Předpokládaným vyvrcholením koncertu bylo společné provedení skladeb ŽPS Duha Ostrava a cimbálovou muzikou Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Všechny lidové písně, které v této části zazněly, hudebně upravil Jiří Pavlica. Hudba má dar lidi spojovat a povznášet. Jiří Pavlica mluví o tzv. třech P: pohlazení, poznání a poselství. Doufáme, že toto se nám podařilo přinést více než 400 posluchačům, kteří měli možnost koncert shlédnout a naše výročí oslavit spolu s námi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)