Zemřel skladatel Zdeněk Lukáš

Půl hodiny před páteční půlnocí zemřel ve svém bytě hudební skladatel Zdeněk Lukáš. Příští rok by oslavil osmdesát let.



-cs-, pondělí 16. července 2007
Magazín > Sborový život

Zdeněk Lukáš

Musica Coniuncta

Zdeněk Lukáš se narodil 21. srpna 1928 v Praze. Jeho výjimečný hudební talent se projevil již v sedmi letech, kdy byl bez jakékoli předchozí průpravy schopen zapisovat melodie, které mu zpívala maminka. První hudební výcvik absolvoval až v pražském učitelském ústavu, kde se učil hrát na housle a byl nucen zabývat se alespoň elementární hudební teorií. Teprve v letech 1961 až 1970 absolvoval konzultace v oboru skladby u věhlasného odborníka - u skladatele Miloslava Kabeláče.

Lukáš v roce 1954 založil pěvecký sbor Česká píseň, který měl sloužit především k pravidelnému pořizování nahrávek úprav lidových písní pro rozhlasový pořad Hrají a zpívají Plzeňáci. Sbor řídil do roku 1974, kdy byl nucen pro neshody s politickými představiteli Plzně a pro obtíže s StB z vedení sboru odejít. V roce 1964 se usadil v Praze, kde v letech 1973-5 dokonce vyučoval harmonii a kontrapunkt na Pražské konzervatoři, i když sám konzervatoř nikdy nestudoval. V letech 1975–1979 byl sbormistrem ženského sboru Československého státního souboru písní a tanců. Od roku 1979 se věnoval pouze kompozici jako skladatel na volné noze.

Jeho skladatelský odkaz zahrnuje na třistapadesát opusů ve všech kompozičních oblastech. Mezi současnými skladateli sborové tvorby patřil beze sporu k nejvýznamnějším a nejznámějším. Jeho skladby má v repertoáru většina českých pěveckých sborů různých obsazení, ať už se jedná o původní kompozice nebo některé ze stovek kongeniálních úprav lidových písní.

Některé Lukášovy skladby byly oceněny u nás i v zahraničí. Např. osmihlasý smíšený sbor Podej mi ruku (1980) byl oceněn Českým hudebním fondem, Pocta tvůrcům se umístila na třetí pozici ve skladatelské soutěži v Jihlavě, když 1.a 2. cena nebyly uděleny. Cyklus Parabolae Salomonis získal čestné uznání ve skladatelské soutěži Ernsta Blocha v USA a do svého repertoáru ji zařadil i věhlasný sbor Gächinger Kantorei s dirigentem Helmuthem Rillingem. Poslední ocenění získal Zdeněk Lukáš minulý měsíc, kdy získal výroční cenu Ochranného svazu autorského za skladbu Pater noster, která se stala nejčastěji živě hranou vážnou skladbou.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)