Severáček hostem sboru Iuventus, gaude!

Koncert proběhl ve středu 6. června ve velkém sále jabloneckého Eurocentra. V jeho úvodu uvítal dětský pěvecký sbor jablonecké ZUŠ své liberecké hosty jednou z písní, která je na repertoáru Severáčku už od jeho vzniku, Tancuj, tancuj.



Ivana Ullmannová, pátek 8. června 2007
Magazín > Sborový život

Děti, pedagogové i rodiče sboru „Iuventus, gaude!“ se rozhodli věnovat středeční zpívání panu řediteli ZUŠ Jiřímu Veverkovi, který na konci tohoto školního roku odchází do důchodu. Protože si vážíme jeho práce pro školu i jeho vztahu k žákům ZUŠ i jejich rodičům, rádi bychom ho vídali i nadále na našich vystoupeních. Předali jsme mu proto symbolickou volnou vstupenku na všechna vystoupení a koncerty sboru „Iuventus, gaude!“.

Začátek koncertu samotného pak patřil dětem z přípravného sboru ZUŠ, které si teprve před několika dny zvolily název pro svůj sbor. Jsme rádi, že názvem „Pueri, gaudete!“ (v překladu z latiny Děti, radujte se!) daly najevo svou spřízněnost se svými staršími kamarády z hlavního sboru „Iuventus, gaude!“ (Mládeži, raduj se!). Vystoupení přípravného sboru, který zazpíval čtyři písničky autorů M. Raichla, E. Hradeckého, J. Nohavici a J. Uhlíře, bylo roztomilé a veselé, děti zpívaly s velkou chutí a nasazením. Písničky doprovodily pohybem a ke zpěvu se připojili i diváci. Na klavír je doprovodil Vilém Valkoun, klavírista Severáčku.

Vystoupení sboru „Iuventus, gaude!“ mělo u publika velkou odezvu. Pod vedením sbormistra Tomáše Pospíšila a za doprovodu Jany Kvochové děti předvedly repertoár připravený na mezinárodní soutěž pěveckých sborů Svátky písní Olomouc, kam odjíždějí 8. června. Zazněly skladby Jásej, trubko! H.Purcella, Air Petra Ebena, Ave Maria O. A. Tichého, lidové písně Když se ten ovísek a Ty bysterský zvony a vystoupení završily skladby z cyklu Benjamina Brittena A Ceremony of Carols. Poslední skladbou byla Tonight z muzikálu L. Bernsteina West Side Story. Nadšení diváci si ale vytleskali ještě přídavek.

Po přestávce patřilo pódium Severáčku. Jejich vystoupení bylo precizní a profesionální, tak jak je u nich obvyklé. Zazpívali skladby Aleluja G. F. Händela, Když jsi v štěstí J. F. Boleslavského, Dou Seraphim pro dva sbory J. Galluse, Ossianův hněv J. Brahmse, skladby P. Ebena a B. Smetany, lidové písně v úpravě zakladatele Severáčku Milana Uherka a na závěr Ježkův Bugatti step. Ve skladbě Panis angelicus Césara Francka zazpívala sólový part sbormistryně Severáčku Silvie Pálková. Pro sbor „Iuventus, gaude!“ bylo velkou ctí hostit tak známý a kvalitní sbor a jsme rádi, že Severáček přijal naše pozvání.

Koncert završilo společné zpívání obou sborů. Pod vedením Silvie Pálkové zazpívaly spojené sbory českou lidovou Chodila Maryška, a pod vedením Tomáše Pospíšila si závěrečné Černé oči zazpívalo i publikum.

Koncert se opravdu podařil, oba sbory podaly výborné výkony, mladší děti nás okouzlily svou spontánností a diváci vytvořili v sále skvělou atmosféru. Dárek v podobě koncertu pro pana ředitele Veverku jsme předali s velkou vděčností a doufáme, že se mu líbil stejně jako se líbil ostatním divákům.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)