Festa academica 2017 oslaví Den studentstva sborovým zpěvem

Příští týden proběhne v Praze festival studentských sborů Festa academica 2017, který pořádá Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s Českou filharmonií, Gymnáziem Jana Keplera a celou řadou dalších partnerů. Festival vyvrcholí 17. listopadu slavnostním koncertem Studenti sametu ve Dvořákově síni Rudolfina.



Redakce, Jakub Moravec, pátek 10. listopadu 2017
Magazín > Zprávičky

Festa academica v Rudolfinu

Zdeněk Chrapek / Festa academica

Festival studentských pěveckých sborů Festa academica byl založen jako bienále v roce 2007. Od samého počátku klade velký důraz na připomínku událostí 17. listopadu a také na jeho rozměr coby Mezinárodního dne studentstva.

Festival je od roku 2009 významnou součástí oslav výročí sametové revoluce. Tehdy – u příležitosti 20. výročí Sametové revoluce – vystoupilo pod záštitou prezidenta Václava Havla odpoledne 17. listopadu 2009 na tři sta středoškolských studentů na piazzettě Národního divadla v koncertním představení oratoria Eversmiling Liberty pod vedením Libora Sládka. Téhož dne večer vystoupili pod vedením dirigenta Libora Peška zpěvačky a zpěváci zastupující většinu českých veřejných vysokých škol na slavnostním koncertě v pražském Rudolfinu. V roce 2016 proběhl mimořádný koncert Festa academica k připomínce dvojitého výročí patrona festivalu exprezidenta Václava Havla.

I letošní ročník nabídne účastníkům a divákům bohatý program v podobě koncertů, sborových ateliérů či vystoupení v rámci bohoslužeb. Mezi nejvýznamnější události festivalu patří koncert akademických sborů na půdě Senátu Parlamentu České republiky se slavnostním předáním ocenění předsedy Unie českých pěveckých sborů za přínos mezinárodní spolupráci na poli sborového zpěvu.

Spojený středoškolský sbor se představí pod vedením Milana Motla na Národní třídě na koncertě zvaném Zrcadlo přátelství, který se uskuteční v rámci projektu Korzo Národní. Vyvrcholením celého festivalu je slavnostní Koncert ke Dni studentstva Studenti sametu pořádaný ve spolupráci s Českou filharmonií v Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Více informací o festivalu naleznete na jeho webových stránkách.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)