Akademické pěvecké sbory vzdají hold prezidentu Václavu Havlovi

Dne 16. 11. 2016 v 19 hodin se v Sále Martinů pražské HAMU rozezní hlasy stovky zpěváků špičkových akademických sborů, aby společně připomněly památku prezidenta Václava Havla u příležitosti jeho nedožitých 80. narozenin a 5. výročí jeho smrti.



Jakub Kratochvíl, sobota 22. října 2016
Magazín > Sborový život

Provedení oratoria Eversmiling Liberty u Národního divadla 17. listopadu 2009 v rámci festivalu Festa academica 2009

Dan Baše / Festa academica 2009

Mimořádný koncert Festa academica se uskuteční na základě iniciativy studentů, kteří se rozhodli připomenout nedožité jubileum patrona festivalu Václava Havla. Koncert je součástí tradičních oslav Mezinárodního dne studentstva a výročí Sametové revoluce Festa academica. Během slavnostního večera se při provedení děl významných českých skladatelů představí přední české vysokoškolské sbory. Mimo jiné zazní Magnificat Jiřího Temla nebo Pražské Te Deum Petra Ebena.

Festival Festa academica byl založen jako bienále v roce 2007 a o dva roky později se stal významnou součástí oslav 20. výročí Sametové revoluce. Pod záštitou prezidenta Václava Havla vystoupilo odpoledne 17. listopadu 2009 na tři sta středoškolských studentů na piazzettě Národního divadla v koncertním představení rockového oratoria Eversmiling Liberty pod vedením Libora Sládka, téhož dne večer vystoupili pod vedením dirigenta Libora Peška zpěvačky a zpěváci zastupující většinu českých veřejných vysokých škol na slavnostním koncertě v pražském Rudolfinu. Koncert byl živé̌přenášen Českým rozhlasem.

Hlavním pořadatelem Festa academica je Unie českých pěveckých sborů. Organizace byla založena v roce 1969, aby navázala na činnost českých spolků zastřešujících sborový zpěv, jejichž tradice sahá až k roku 1868. Je jedinou organizací svého druhu na území České republiky, její působnost je celostátní a hlavním účelem je podpora a propagace sborového zpěvu.

Více o koncertě na www.festaacademica.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)