Akademické sbory vzdaly hold prezidentu Václavu Havlovi

V podvečer 16. listopadu se na pražské HAMU uskutečnil mimořádný koncert akademických pěveckých sborů Studenti sametu. Koncert byl součástí již tradičních oslav Mezinárodního dne studentstva a výročí Sametové revoluce Festa academica. Koncert proběhl mimo obvyklý rámec festivalu, který se koná jako bienále. Studenti se rozhodli touto událostí připomenout nedožité 80. narozeniny a 5 let od úmrtí patrona Festa academica, prezidenta Václava Havla.



Tisková zpráva, UČPS, pátek 18. listopadu 2016
Magazín > Sborový život

Studenti sametu 2016 - Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v Brně a sbormistr Michal Vajda

Ondřej Staněk / Festa academica

Na koncertě vystoupily dva přední české pěvecké sbory – Cantica laetitia ze Zlína, pod vedením dirigenta Josefa Surovíka a Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v Brně vedený Michalem Vajdou – a houslové duo ve složení Jan Čermák a Dominik Landsinger ze ZUŠ Ilji Hurníka. Soubory se představily repertoárem složeným téměř výhradně z děl českých autorů 20. století. Koncert pak vyvrcholil provedením Pražského Te Dea 1989 Petra Ebena v podání sboru Masarykovy univerzity. Toto dílo je pro připomínku 17. listopadu vskutku příznačné; slovy autora: „Pražské Te Deum 1989 (…) vzniklo jako díkuvzdání za ukončení čtyřicetileté nesvobody naší země. Pro hlavní téma jsem použil vstupní motiv gregoriánského chorálu v kombinaci s odpovědí v soudobé hudební řeči. V dalším průběhu se kontrastně střídají plochy oslavné s tichými místy, jako je mysteriózně pojaté ‚sanktus‘ nebo vroucné pasáže, tlumočící prosby. Jediná věta, která se opakuje, dokonce ve formě passacaglie, je věta závěrečná ‚In Te, Domine, speravi, non confundar in aeternum‘ (V Tebe, Pane, jsem doufal, nebudu zahanben na věky), neboť to byla slova, jež posilovala naši naději po celou dobu útlaku; proto tvoří vrchol skladby.“

Vedle uměleckých souborů vystoupily během večera také přední osobnosti českého veřejného života, senátor a ředitel pořádajícího Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, za studentskou obec promluvil předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Zima. Na osobnost prezidenta Václava Havla a události 17. listopadu 1989 zavzpomínali Petr Pithart a Pavel Fischer.

V rámci koncertu došlo vedle připomínání Václava Havla a 17. listopadu také na předání významného sbormistrovského ocenění, Ceny Ferdinanda Vacha. Tuto cenu za vynikající výsledky v oboru sbormistrovské práce, která nese jméno zakladatele novodobého českého sborového umění, udílí již od roku 1992 Unie českých pěveckých sborů a Nadace Český hudební fond. V letošním roce obdržel toto ocenění z rukou čestného prezidenta Festa academica, profesora Pavla Klenera, a předsedy Unie českých pěveckých sborů Romana Michálka právě sbormistr Pěveckého sboru Masarykovy univerzity, Michal Vajda.

Mimořádný koncert Festa academica uspořádala Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s Gymnáziem Jana Keplera v rámci cyklu Musica coniuncta.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)