Ohlédnutí za festivalem Bohemia Cantat 2006

Na sklonku prázdnin ožil Liberec znovu po roce sborovým zpěvem. Na Mezinárodní pěvecký festival Bohemia Cantat Liberec 2006 opět přijeli zkušení sboroví zpěváci a zpěvačky z celé republiky i ze zahraničí (Německo, Rakousko, Itálie, Slovensko, Švédsko, Velká Británie…). Sjelo se jich téměř 300 a pod vedením zkušených dirigentů ve 4 skupinách (ateliérech) studovali repertoár různých období a žánrů (od barokní hudby přes soudobou klasiku, jazz až po netradiční techniky alikvotního zpěvu). Kromě toho si při společném zpívání zanotovali i všichni dohromady.



Zdeněk Kadlas, úterý 29. srpna 2006
Magazín > Sborový život

foto: Jiří Pytlík

Jiří Pytlík

Součástí festivalu byly 3 koncerty určené pro veřejnost:

V pátek 25. srpna jsme v sále Kulturního a společenského centra v Lidových sadech měli možnost zhlédnout svěží vystoupení libereckého komorního sboru Kvintus pod vedením Jiřího Doubka. Vedle renesančních a raně barokních děl ocenilo publikum zejména provedení modlitby „Otče naš“ od skladatele Pavla Dmitrijeviče Bortňanského.

Mimořádným zážitkem byl koncert chlapeckého sboru Bonifantes z Pardubic (pod vedením sbormistra Jana Míška), který se chystá na náročné 35-denní koncertní turné po USA. Zajímavá zvuková kombinace chlapeckých sopránů a altů s již dospělými hlasy starších tenorů a basů překvapila zvláště v úryvcích z Mozartovy Korunovační mše. Součástí vystoupení chlapců byla i světová premiéra skladby „Gorale“ českého autora Jana Vičara na motivy lidových zpěvů z Lašska, která sklidila mimořádné ovace.

Alikvotní hudbě byl věnován sobotní koncert v chrámu Proměnění Páně v Klášterní ulici. V jeho rámci se představila tři hudební uskupení: Alikvotní sbor Spektrum Praha se sbormistrem Janem Staňkem, Mezinárodní alikvotní sbor (sbormistři J. Staněk, W. Saus) a Alikvotní ateliér pod vedením Wolfganga Sause a Steffena Schreyera. Tato zvláštní pěvecká technika vyzněla v příjemném akustickém prostředí pravoslavného kostela zejména při rozestavení zpěváků po celém obvodu svatostánku. Zvláště při sólových vystoupeních zpěváků, kteří bravurně ovládají techniku alikvotního zpívání, se posluchačům v sále doslova tajil dech.

Všichni účastníci festivalu představili nastudovaný repertoár jednotlivých ateliérů na slavnostním závěrečném festivalovém koncertu, který se konal v neděli 27. srpna v 10.30 h ve velkém sále Domu kultury. Zazněla hudba českých barokních skladatelů – Bohuslava Matěje Černohorského (Quare Domine), Jana Dismase Zelenky (Sub tuum praesidium) a Jana Zacha (Stabat Mater) pod uměleckým vedením Stanislava Mistra. Druhý ateliér byl zaměřen na soudobou českou hudbu skladatele Jana Nováka. Jeho cyklus Horatii carmina na texty římského básníka Horatia nastudoval sbormistr Libor Sládek. Ve velkém sále Domu kultury se krátce představil i Alikvotní ateliér pod vedením Wolfganga Sause a Steffena Schreyera dvěma skladbami současných autorů alikvotní hudby. Závěr festivalu patřil již tradičně jazzu. Švýcarský sbormistr Urs Ehrenzeller nastudoval se svým ateliérem úpravy známých hitů Route 66 a Besame Mucho (arr. Kirby Shaw) a vlastní aranže jazzových melodií „I Don't Know How To Love Him“ (z muzikálu Jesus Christ Superstar Andrew Lloyd Webbera) a „Just a Gigolo“ (autorů Casucciho, Brammera a Caesara), které sklidily mimořádný úspěch.

Festival má již čtrnáctiletou historii. Po deseti úspěšných ročnících v Havlíčkově Brodě se v roce 2003 přestěhoval do Liberce a zaujal i náročné liberecké sborové publikum. Festival organizuje Občanské sdružení Bohemia Cantat Liberec, uměleckým ředitelem a dramaturgem festivalu je sbormistr Jan Staněk. Festival se koná pod záštitou Libereckého kraje a Statutárního města Liberec a s jejich finanční podporou, finančně přispělo i Ministerstvo kultury ČR a několik významných firem z regionu. Spolupořadatelem akce je Unie českých pěveckých sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)