Bohemia cantat začíná za dva dny

Ve čtvrtek 25. srpna bude v Liberci, krásném městě na úpatí Jizerských hor, zahájen třetí ročník festivalu Bohemia Cantat.



-cs-, úterý 23. srpna 2005
Magazín > Sborový život

(Foto: Bohemia Cantat 2004)

Ondřej Staněk / Bohemia cantat

Tento nesoutěžní festival, který se původně konal v Havlíčkově Brodě a před třemi lety byl obnoven a přesunut do Liberce, kde se koná každoročně vždy na konci srpna, bude hostit přibližně pět set zkušených mladých zpěvaček a zpěváků, jež se přihlásili do jednoho z pěti žánrově odlišných ateliérů vedených zkušenými sbormistry. Skladbu Zaklínání železa estonského skladatele Veljo Tormise bude studovat Roman Válek, ateliér romských písní povede Ida Kelarová, ateliér spirituálů Jiří Kožnar, alikvotní ateliér Jan Staněk a Wolfgang Saus a jazzový ateliér Urs Ehrenzeller. Pro nedostatek zájmu byli organizátoři nakonec nuceni odvolat ateliér s českou hudbou, kterou měl na festivalu reprezentovat sborový cyklus Romana Cejnara. Všichni účastníci festivalu si také zazpívají společně (během víkendu celkem třikrát) relativně snadné písničky z festivalového sborníku, který zpěváci obdrží při příjezdu. Společné zpívání vedou z podia velkého sálu zpravidla ateliéroví sbormistři.

V rámci festivalu se budou také konat tři zajímavé sborové koncerty. Nejprve v pátek 26. srpna v 19:30 v Koncertním sále Lidové sady, pak alikvotní koncert v sobotu v chrámu Proměnění Páně v Klášterní ulici také od 19:30 a konečně závěrečný festivalový koncert všech účastníků festivalu, kde budou prezentovány výsledky práce v jednotlivých ateliérech, bude již tradičně dopolední. Začíná v 10:30 ve velkém sále libereckého Domu kultury.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)