Pěvecký sbor města Vrbna v Asii

Počátkem měsíce února jsme dostali od České ambasády v Ankaře nabídku zúčastnit se ve dnech 6 .až 9.května 2005 Mezinárodního festivalu pěveckých sborů v Ankaře.



Jan Beran, úterý 9. srpna 2005
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor města Vrbna

Po rozsáhlé elektronické korespondenci s předsedou festivalového výboru jsme byli vybráni. Po pečlivé přípravě a soustředění sboru odjíždíme ve středu 4. května do Turecka. Pohodlným autobusem projíždíme celý Balkán, včetně osmihodinové přestávky v Plovdivu. V pátek v odpoledních hodinách přijíždíme do více než třímilionového hlavního města Turecka, Ankary. U hlavního nádraží nás očekává student vysoké školy Tolga, který se stará o vrbenský sbor po celou dobu pobytu v Ankaře. Po ubytování v hotelu Capitol odjíždíme na slavnostní zahájení festivalu do budovy státní opery.Po úvodním ceremoniálu vystupuje v programu večera Státní polyfonický sbor opery v Ankaře, sólistkou večera je Yildrz Íbrahímova, členka státní opery.

Sobota je prvním soutěžním dnem. Soutěž probíhá v koncertním sále budovy ankarské filharmonie. Jako soutěžní povinná skladba festivalu byla vybrána turecká ukolébavka Ninni na slova básníka Nazima Hikmeta, hudba Turgay Erdener. Pro nás má tato píseň cizokrajný charakter a navíc se sbor dělí až na 12 hlasů. Vystoupení doplňujeme skladbami Tenebrae a Dnes do skoku a do písničky od A. Dvořáka. Odpoledne přes našeho průvodce si zajišťujeme prohlídku hlavního města. Projíždíme hlavními ulicemi města kolem státních budov, navštívili jsme Atatürkovo (první prezident Turecké republiky) mausoleum, Muzeum, Kocatepe, mešitu, luxusní nákupní centrum Atakule s vysokou vyhlídkovou věží a nejkrásnější výstavbu města s parky a vodotrysky.

Neděle je druhý soutěžní den – kategorie lidových písní.V našem vystoupení zazněly skladby Za naším huménkem, Na horách a David a Goliáš. Odpolední program je individuální – prohlídka náměstí s jezdeckou sochou Mustafy Kemala Atatürka, prohlídka hradeb nad městem, odkud je krásná vyhlídka na celé město a návštěva ankarského tržiště.

Večer 8. května probíhá závěrečné vyhodnocení festivalu a jeho zakončení. Na festivalu soutěžilo 27 sborů z Turecka, Bulharska, Litvy, Rumunska, Srbska, Estonska, Makedonie a České republiky. Vítězem festivalu se stal sbor Státní opery ze Sofie (Bulharsko).

Dle vyjádření členů festivalové poroty jme obsadili v hodnocení čtvrté místo. Dokonce za předvedení povinné skladby v tureckém jazyce nám porota zatleskala. Dle vyjádření předsedy festivalového výboru pana Kormala jsme mile překvapili a náš výkon zasluhoval ocenění.

V pondělí po snídani odjíždíme domů. Bezpečnostní přestávku trávíme v Istanbulu. Dvanáctimilionové město na Bosporu má velké množství památek. Prohlídka začíná již pohledem z mostu mezi Evropou a Asií na Zlatý roh, palác Topkapi, Modrou mešitu, museum Ayasofyu, Dolmababče, Hippodrom s obelisky, Galatský most, Galatskou věž a městské hradby. Někteří členové sboru si prohlédli nádherné památky města z lodi při projížďce po Bosporu. A nakonec jsou tu nezbytné nákupy na Grand bazaru, který má téměř 35 000 obchůdků. Unaveni dojmy večer odjíždíme z Turecka. Ve středu 11.5.v dopoledních hodinách se vracíme do Vrbna.

Zájezd pěveckého sboru města Vrbna do Ankary nám umožnil poznat značně odlišnou kulturu, styl i životní filozofii v Turecku – Asii. Naše vystoupení na festivalu mělo velmi dobrou úroveň. Zase se potvrdila skutečnost, že naše lidové písně jsou krásné a mají u diváků vždy velký úspěch.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)