Pražské jaro 2005: Jan Hanuš - Ecce homo (Ejhle, člověk). Oratorium op. 97.

V pondělí 16. května od 20 hodin vysílá Český rozhlas 3 - Vltava záznam koncertu, který se konal 20. dubna v Bazilice sv. Markéty v Praze. Na programu je oratorium nedávno zemřelého hudebního skladatele Jana Hanuše Ecce homo - Ejhle, člověk. Skladba je inspirována čtrnácti zastaveními Kristovy Křížové cesty na Golgotu.



Český rozhlas, neděle 15. května 2005
Magazín > Sborový život

Jan Hanuš

archiv rodiny

O životě hudebního skladatele Jana Hanuše lze bez nadsázky prohlásit, že by vydal na román. Byl nabit událostmi a zvraty všeho druhu. Po tzv. "Vítězném únoru" v roku 1948, kdy se moci chopili komunisté, museli členové rodiny opustit znárodněný statek v Radlicích a jejich Urbánkovo hudební nakladatelství bylo zlikvidováno. I přes tyto a další ponižující zážitky si však nedávno zemřelý Jan Hanuš dokázal uchovat smysl pro humor a nepropadl pocitu zatrpklosti.

Jeho skladatelská tvorba je velice rozsáhlá. K posledním dílům patří oratorium Ecce homo. Tato slova - Ejhle, člověk - pronáší římský místodržící Pilát na adresu Ježíše Krista, kterého se rozhodne vydat veleradě k ukřižování. Skladba Jana Hanuše je inspirována čtrnácti zastaveními Kristovy Křížové cesty na Golgotu, na níž je pak Ježíš ukřižován.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)