SOS na pomoc Srí Lance

Akce pod záštitou otce Petra, převora kláštera v Uherském Brodě

Velké asijské neštěstí s nekončícími lidskými obětmi a nedozírnými škodami materiálními dávají nám příležitost prokázat dobrou vůli a zařadit se mezi dárce, každý dle svých možností. Ti, kteří něco umí, mohou nabídnout svým spoluobčanům nezištně umělecký program, jimž tím umožní přispět svým patřičným dobrovolným vstupným na charitativní sbírku. Je to tedy i výzva pro malé i velké amatérské umělce se značným výchovným stimulem, i nabídka krásného zážitku!



Vladimír Polák, sobota 5. února 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Oblastní výbor Unie českých pěveckých sborů v Uherském Brodě pro Zlínský a Jihomoravský kraj pořádalo během svého pětiletého trvání již několik takových aktivit. V roce 2001 zorganizoval dva benefiční koncerty uherskobrodských umělců v Muzeu Jana Amose Komenského. Za dva večer s plným sálem se vybralo, bohužel, jen dva tisíce sedm set korun, které jsem předával panu řediteli Slováckého muzea na zatopenou galerii v Uherském Hradišti. Byl jsem smutný z té „kapky do moře“, ale pan doktor Flos mne uklidnil, že důležitá je i „morální spoluúčast“!

Rok na to jsme pořádali v atriu Muzea J. A. Komenského týdenní festival Cestou světla s dvaceti devíti odbornými přednáškami pro středoškoláky s účastí sedmi set devadesáti studentů, ale také s vystoupením souborů, skupin i sólistů pro veřejnost. Účast účinkujících – téměř šest set amatérských umělců všech profesí (hudba, zpěv, balet i tanec, folklór, folk, pohádky a divadelní představení). Vše se po organizační i společenské a umělecko-osvětové stránce zdařilo, jen naše veřejnost naše snahy nebrala moc na vědomí. Výtěžek z dobrovolného vstupného, určeného na pomoc obětem povodně v Čechách, naše představy bohužel nenaplnil.

Na počátku letošního roku se v mnoha městech organizují benefiční koncerty na pomoc obětem přírodní katastrofy v Asii. I v Uherském Brodě již jeden koncert proběhl. Konal se 30. ledna v kulturním domě. Ale to není ono, pozvat si cizí umělce, když naše město jich má dosti doma. Proto přicházíme s projektem uspořádání dvou koncertů s vlastních uměleckých zdrojů. V pátek 11. února 2005 v 18 hodin a v sobotu 12. února v 15:30 se v klášterním kostele na Mariánském náměstí pod záštitou otce Petra, převora dominikánského kláštera, uskuteční benefiční koncerty Unie českých pěveckých sborů. Složení účinkujících bude pestré, vystoupí sbory dětí i dospělých, instrumentální tělesa i dramatický soubor. Sborové hnutí na koncertě zastoupí pěvecký sbor Domu dětí a mládeže, dětský sbor Comenius, komorní sbor Dvořák a schóla farního kostela v Uherském Brodě. Základní uměleckou školu bude reprezentovat Komorní orchestr žáků a učitelů i kytarový a akordeonový soubor. Koncert doplní sólová vystoupení varhanní a pěvecká a zvláštní součástí programu bude dramatické pásmo Divadla BROD. Veškerý výtěžek koncertů bude převeden na konto Člověk v tísni. Přijďte, rádi Vás uvítáme!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)